Міжнародна науково-практична конференція
«Актуальні питання теорії та практики неперервної ступеневої
підготовки фахівців в системі вищої освіти»

13 -14 листопада на базі Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя проходила Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні питання теорії та практики неперервної ступеневої підготовки фахівців в системі вищої освіти». Проведення конференції заторкнуло такі важливі питання, як відображення сучасного стану та перспектив системи ступеневої вищої освіти в контексті неперервного навчання як шляху до професійної компетентності та якості сучасної освіти та важливої умови інноваційного розвитку суспільства. Також окреслено шляхи використання європейського досвіду ступеневої вищої освіти в Україні та висвітлено загальні проблеми освіти.

У відкритті конференції брав участь та виголосив вступне слово заступник міського голови Леонід Бицюра. На пленарному засіданні виступив із доповіддю "Мобільність науково-педагогічних працівників, аспірантів та студентів – необхідна умова підвищення якості навчального процесу" ректор університету Петро Ясній. Він розповів про локальні центри дистанційного навчання за кордоном та окреслив напрями міжнародного співробітництва ТНТУ з іноземними вишами щодо реалізації програми подвійних дипломів та обміну студентами, аспірантами, викладачами.

Змістовними були доповіді "Економічні аспекти вітчизняної освіти" Ю. Зіньковського, "Якісна реструктуризація управління вищою освітою. Вступні тези українсько-польського проекту "ЄВРОУНІВЕР 2014" В.Тадеуша та інші.

Загалом у рамках конференції працювали 6 тематичних секцій:

  • Секція 1. Задачі непевної ступеневої підготовки фахівців у системі вищої освіти.
  • Секція 2. Методологічна база ступеневої підготовки фахівців.
  • Секція 3. Інформаційні технології в навчальному процесі при ступеневій підготовці.
  • Секція 4. Ступенева освіта та мобільність студентів.
  • Секція 5. Забезпечення якості навчального процесу ступеневої підготовки.
  • Секція 6. Досвід ступеневої підготовки фахівців в інших країнах.

На секційних засіданнях було заслухано та обговорено близько 80-ти доповідей. Співавторами доповідей були дослідники із зарубіжних університетів, зокрема з Польщі Вавак Тадеуш, Ягелонський унверситет; з Росії – Володимир Шавикін, Санкт-Петербурзький національний електротехнічний університет «ЛЭТИ» та інші.