Започаткування спільних досліджень із КБ «Південне»

7 лютого 2013 року делегація університету в складі ректора Петра Яснія і директора Науково-навчального інституту інформаційних систем Григорія Химича взяла участь в Координаційній нараді ДП «КБ «Південне» і ректорів провідних вишів України.

Із вступним словом виступили: керівники ДП «КБ «Південне», голова Дніпропетровської обласної ради Є.Г.Удод, директор департаменту ліцензування і наукової діяльності МОНМС України О.В.Якименко, начальник відділу природничої та технічної освіти МОНМС України А.В.Рибалко.

Директор департаменту О.В.Якименко підкреслив важливість і взаємну вигідність такої співпраці для розвитку університетської науки, трансферу технологій і розробок, якими володіють науковці університетів. З цією метою Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України сьогодні веде активну роботу щодо підтримки організації таких спільних досліджень, створення спільних наукових центрів, лабораторій. Це дає змогу об’єднувати зусилля науковців під час виконання наукових досліджень і розробок, отримувати вагомі наукові здобутки, які позитивно впливають на якість підготовки фахівців, на інноваційний розвиток економіки країни та міжнародне визнання української науки.

У виступах керівників і провідних фахівців «КБ «Південне» були представлені науково-технічний потенціал, стратегія та проблемні питання розвитку ракетно-космічної галузі України. Висловлена зацікавленість у співпраці з вищими навчальними закладами України в галузі прикладних наукових досліджень, дослідно-конструкторських та конструкторсько-технологічних розробок, підготовки висококваліфікованих фахівців для підприємств ракетно-космічної галузі України.

Під час обговорення у виступах ректорів і представників ВНЗ були висловлені конкретні пропозиції щодо організації спільних робіт між університетами України і ДП «КБ «Південне», в т.ч. із залученням бюджетних коштів за підтримки МОНМС України.

Ректором Петром Яснієм передано керівництву пропозиції щодо участі у виконанні науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт за замовленнями ДП «КБ «Південне» науковими колективами нашого університету, а також інформацію про наукові розробки ТНТУ.

Було обговорено проект і підписано Генеральну угоду між ДП «КБ «Південне» і 24 провідними вищими навчальними закладами України про спільні дослідження в галузі створення ракетно-космічної техніки.

Серед основних напрямів досліджень виділено, зокрема, такі: дослідження в галузі аеродинаміки, технологій виробництва ракет-носіїв і космічних апаратів, інформаційних технологій, у створенні нових матеріалів, перспективних джерел живлення, супутникових систем.