Літературно-мистецька програма
«Ти не лукавила зо мною...»

20 березня 2013 року в читальній залі університету відбулася літературно-мистецька програма «Ти не лукавила зо мною...», приурочена 199-річчю від дня народження та 152-річчю з дня смерті Т.Г.Шевченка.

Програма була насиченою художньо та цікавою змістовно, адже висвітлювала маловідомі факти із життя та творчості великого Кобзаря. Зокрема, в програмі було виділено такі сюжетні лінії: ТАРАСОВЕ ДИТИНСТВО, ПОРТРЕТИ, ШЕВЧЕНКО — ХУДОЖНИК, ШЕВЧЕНКО І ЖІНКИ, ПОВЕРНЕННЯ, ОСТАННІ ДНІ.

Прозвучали музичні композиції «Не нарікаю я на Бога», «Суботів», «Шлях до Тараса», «Думи мої», «На тополю високую», «Заповіт», а також танцювальна контент-композиція «Вийди змучена людьми і одурена словами…».

На екрані транслювалась відеопрезентація — картини, портрети та автопортрети, намальовані Т.Г.Шевченком у різні роки. Емоційність побаченому додавало читання уривків з листів поета. (З листа До Бородянського 6-7.05.1844 р.:«... я хочу рисовать нашу Україну ... Я її нарисую в трьох книгах, в першій будуть види, чи то по красі своїй, чи по історії прикметні, в другій теперішній людський бит, а в третій історію ... В год буде виходити 10-ть картин». З листа До Тарнавського 25.01.1845 р.: «Я намалював Катерину в той час, як вона попрощалася з своїм москаликом і вертається в село; у царині під куренем дідусь сидить, ложечки собі струже, а вона, сердешна, тільки не плаче ... По однім боці могила, на могилі вітряк, а там уже степ тільки мріє. Отака ота картина!»)

Завершальним акордом програми стало прочитання вірша «Доля» та виконання Шевченкового «Заповіту», який, здається, співали у залі всі присутні.

Підготували та провели чудове дійство: постановка і сценарій — Оксана Децик, Ігор Шаблій; художній керівник — Микола Кліщ; голос за кадром — Світлана і Микола Кліщ; хореограф і виконавець контенту — Вікторія Дворак; відеопрезентація — Дмитро Мисюк; ведучі — Лідія Дерень, Ігор Жукровський.