Програми подвійних магістерських дипломів університету з мережею вищих інженерних
шкіл Франції «n+i»

25 - 28 березня 2013 року делегація Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя у складі ректора, професора Яснія Петра Володимировича та директора Центру франко-української наукової кооперації і підготовки персоналу, професора кафедри програмної інженерії Петрика Михайла Романовича на запрошення керівництва Мережі Вищих Інженерних Шкіл Фанції Reseau «n+i» взяла участь у роботі Міжнародного симпозіуму Програм подвійних дипломів магістрів інженерних спеціальностей і наукових напрямів в Парижі, присвяченого 15-й річниці Мережі. Про значимість цього європейського науково-освітнього форуму, що відбувся під високим патронатом Президента Французької Республіки пана Франсуа Оланда у залі Клемансо Люксембурського Палацу — престижній резиденції французького Сенату, свідчить широкий інтерес світових наукової і освітньої громадськості, що була представлена на цьому форумі понад 100 європейськими і світовими університетами та Вищими інженерними школами.

Виступаючи під час відкриття цього високого міжнародного форуму разом з керівництвом французького Сенату, Міністерством вищої школи та досліджень Франції, Президент Конференції Директорів Французьких Вищих Інженерних Шкіл (CDEFI), професор Крістіан Лерміньйо сказав такі слова: «В контексті зростаючої міжнародної і національної конкуренції світового ринку вищої освіти, не можна допускати, щоб вищі інженерні школи і університети діяли ізольовано. Тому Мережа «n+i», що об’єднує понад 70 Вищих Інженерних Шкіл є важливим провідником в галузі міжнародної інженерної освіти. Створена за ініціативи шкіл — членів CDEFI при значній підтримці ENSAM (Вищої Національної Школи Професій і Ремесл, одного з найстаріших престижних технічних університетів Парижу, що входить в групу елітарних вишів Франції Paris Tech) і її генерального директора, працює уже впродовж 15 років і розвиває репутацію і привабливість інженерної освіти для іноземних студентів і міжнародних підприємств».

Програма роботи конференції включала публічні обговорення, круглий стіл за участю керівників інженерних шкіл різних країн, що представляють різні підходи та системи інженерної освіти, презентації національних інженерних вишів і програм підготовки, міжнародного співробітництва та студентської мобільності, двосторонні обговорення перспектив співробітництва, підписання меморандумів та партнерських угод, візити в навчальні лабораторії з демонстрацією сучасних технологій та досвіду підготовки. Робота конференції транслювалась в ефірі першого національного каналу Франції TF1.

Згідно програми, ректор університету Ясній П.В. брав участь у роботі круглого столу, виступаючи з доповіддю «Програми міжнародної кооперації ТНТУ», та дискусії щодо обговорення проблем і перспектив реалізації програми подвійних магістерських дипломів з вищими інженерними школами Франції, адаптації навчальних планів, стажування студентів у високотехнологічних компаніях та наукових лабораторіях, питання підтримки студентів університету французькими компаніями та освітніми фондами.

Після презентації інженерних вишів та їх програм підготовки, серед яких був представлений ТНТУ разом з Центром франко-української наукової кооперації і підготовки персоналу, відбулися продуктивні двосторонні обговорення спільних програм підготовки, обміну та стажування студентів та викладачів. Понад 10 французьких технічних університетів виявили практичну зацікавленість у розвитку науково-освітньої співпраці з нашим університетом, включаючи Програму спільних дипломів магістрів практично з усіх наявних в ТНТУ напрямів та спеціальностей, зокрема «Інженерія програмного забезпечення», «Інформаційні системи», «Цивільне будівництво», «Інженерна механіка», «Автомобільний транспорт», «Харчова індустрія» та ін. Досягнуто домовленостей щодо стажування студентів університету у Французьких компаніях. Підписані меморандуми про обмін студентів та наукову кооперацію.

До слова, наш університет веде тривалу ефективну співпрацю з низкою французьких лабораторій. Кафедра будівельної механіки та лабораторія аналізу тріщиностійкості конструкцій розвивають спільну кооперацію та проекти з Інститутом модерної механіки (Клермон-Ферран), що членом Мережі «n+i». Лабораторія Математичного моделювання масопереносу в неоднорідних і нанопористих середовищах та кафедра програмної інженерії розвивають спільні проекти в галузі ідентифікації параметрів компетитивної дифузії газів в нанопористих середовищах з Вищою Школою Інженерної фізики і хімії Парижу ESPCI Paris Tech, Університетом П. і М. Кюрі Paris 6 , Університетом А. Пуанкаре Нансі 1, проект по ідентифікації параметрів пресування мікропористих вологомістких матеріалів з Комп’єнським Університетом технологій. Триває робота над спільним проектом «Дніпро» (2013-2014) в рамках Програми спільних дій між Україною і Францією. Опублікована низка спільних наукових праць у міжнародних журналах з високим імпакт-фактором у виданнях «Elsevier» i «Springer», таких як «Catalysis Today», «Computer & Chem. Eng.» та ін.

Ряд цих освітньо-наукових проектів став можливим завдяки програмі фінансової підтримки стажування аспірантів та науковців з боку Міністерства освіти і науки України.

Центром франко-української наукової кооперації і підготовки персоналу університету, створеним за підтримки Посольства Франції в Україні і Надзвичайного і Повноважного Посла Франції в Україні п.Ж.-П. Везіанта, починаючи з 2005 року проводяться інтенсивні курси вивчення французької технічної мови кількістю 30-40 чол/рік, що підкріплюються відповідними сертифікатами (рівні А2, В1). Понад 10 викладачів і студентів університету і центру є стипендіатами французького уряду, 4 з них захистили дисертації по програмі Co-tutelle.

У 2006 році університетом підписаний загальний меморандум з Мережею «n+i», а в квітні 2012 дві повноцінні угоди про подвійні дипломи магістрів. На сьогоднішній день, в тому числі за підсумками конференції 25-28 березня в Парижі, ведеться робота щодо поглиблення програм подвійних дипломів та обміну з 11 вищими школами-членами Мережі «n+i».