Молодіжне житлове будівництво

10 квітня 2013 року директор Тернопільського регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Андрій Козак зустрівся із молодими спеціалістами та науковцями ТНТУ. Мета зустрічі полягала в інформуванні та популяризації серед молоді та молодих сімей програм кредитування житла. Як зазначив Андрій Романович, Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву пропонує чотири програми кредитування: пільговий кредит, часткова компенсація, доступне житло, здешевлення іпотеки.

Так, відповідно до першої програми «Пільгове кредитування» кредит надається молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) житла терміном повернення до 30 років. У програмі передбачено, що позичальник, який не має дітей, сплачує кредит з відсотковою ставкою у розмірі три відсотки річних суми зобов'язань за кредитом; позичальник, який має одну дитину, звільняється від сплати відсотків за користування кредитом; позичальникові, який має двох дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 25 відсотків суми зобов'язань за кредитом; позичальникові, який має трьох і більше дітей, - 50 відсотків суми зобов'язань за кредитом.

Громадяни, які зареєстровані в державній черзі на покращення житлових умов, мають можливість стати учасником державної програми «Доступне житло» по наданню державної підтримки, яка полягає у сплаті державою 30 відсотків вартості нормативної площі доступного житла, при цьому громадянин вносить на свій поточний рахунок, відкритий в уповноваженому банку, кошти в обсязі 70 відсотків вартості будівництва (придбання) доступного житла .

Програма здешевлення вартості іпотечних кредитів реалізується шляхом відшкодування державою частини відсотків за кредитами, отриманими громадянами в банках на будівництво (реконструкцію) чи придбання в об'єктах незавершеного будівництва. Термін кредитування та часткової компенсації - до 15 років з моменту укладення договору. Процентна ставка - не більше 16% річних, обов'язковий власний внесок позичальника визначається внутрішніми правилами банків, але не перевищує 25 % вартості житла.

Більш детальну інформацію про програми можна дізнатися із сайту http://www.molod-kredit.gov.ua/ або ж отримати за адресою: м. Тернопіль, вул. Ст. Бандери, 34. Довідки за телефоном: (0352) 43-09-78