Десять визначних місць України

Про  Всеукраїнський  культурологічно-виховний проект
«Десять визначних  місць України»

Інститут  інноваційних  технологій  Міністерства  освіти  і науки  України  працює  над розробкою  проекту  «Десять визначних  місць України». Для  підготовки  проекту просить  надати  пропозиції  щодо  переліку десяти визначних  місць України, що  мають особливу  історичну  та  культурну  цінність  для  української  держави  та  нації.

Відділ виховної роботи та зв'язків з громадськістю ТНТУ ім.І.Пулюя пропонує для обговорення студентам та викладачам кафедр гуманітарного спрямування пропозиції до переліку визначних місць України.

Пропозиції до переліку визначних місць України

  1. Червоногородський замок — оборонна споруда. Село Нирків Тернопільської області. Перша писемна згадка про Нирків датується 1714 р., хоча початки колишнього поселення Червоногород належать до XIV ст. Джуринський водоспад в селі Нирків є найбільшим рівнинним водоспадом в Україні, висота складає 16 метрів.
  2. Місто Батурин. Місто Бахмацького району Чернігівської області. Батурин є еталонною пам'яткою археології козацької доби, культурний шар якої за ступенем насиченості та інформативності не має собі рівних в Україні.
  3. Почаївська Лавра. Місто Почаїв Тернопільської області. За легендою, монастир заснували ченці Києво-Печерського монастиря, які втекли від нападу татарів 1240 року. Вперше згадується в документах 1527 року.
  4. Місто Львів. Це місто з багатовіковою історією, в якому переплелася культура різних народів. Бурхлива і надзвичайно цікава історія унікального українського міста Львова налічує сім з половиною віків. Перша документальна згадка про Львів датується 1256 р. Заснував місто Галицько-Волинський князь Данило Романович і назвав його на честь свого сина Лева. Центром давньоруського Львова була сучасна площа Ринок. Львів — це перлина архітектури. Львів — це місто, в традиціях і архітектурі якого гармонійно об'єдналася старовина та сучасність. Тут змішалися готика і бароко, ренесанс і Романський стиль, рококо та ампір, сучасна еклектика і конструктивізм. У 1998 році місто Львів був внесений до списку світових пам'яток архітектури, які знаходяться під охороною ЮНЕСКО.
  5. Лаврівський монастир. Село Лаврів Львівської області. Найправдоподобніше, він був зведений Ярославом Осмомислом (†1187). Перша письмова згадка датована 1291 р. Ймовірне місце захоронення сина Короля Данила — Лева, князя Галицько-Волинського князівства, ім’я якого започаткувало назву міста Львова. На території села з XIII ст. існує найдавніший монастир Святого Онуфрія в Україні. Лаврівський монастир є важливою архітектурною та мистецькою пам'яткою. З метою дослідження історії, архітектури, живопису та архіву Лаврів відвідували відомі діячі України: І. Нечуй-Левицький, Я. Головацький, І. Франко, М. Грушевський, І. Крип'якевич, О. Барвінський, В. Щурат, О. Духнович, А. Шептицький.
  6. Місто Кам’янець-Подільський — місто-музей. Кам’янець-Подільська фортеця відома з XIV ст., часу заснування Кам'янця, колишньої столиці Подільського воєводства XIV—XVIII ст.
  7. Луцький замок або замок Любарта — верхній замок Луцька, один із двох (частково) збережених замків, пам'ятка архітектури та історії національного значення. Один з найбільших, найдавніших і найкраще збережених в Україні замків. Головний об'єкт історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», культурний осередок та найстаріша споруда Луцька.
  8. Хотинська фортеця. Завдяки вигідному стратегічному положенню Хотин відіграв значну роль в історії України, Молдови, Польщі, Туреччини та Російської імперії.
  9. Місто Кременець — центр Кременецького району Тернопільської області — одне з найдавніших міст України. Уперше місто згадується в Іпатіївському літописі 1226 р. Замок в Кременці було побудовано в XII столітті.
  10. Збаразький замок. Місто Збараж Тернопільської області. Місто вперше згадується в літописах під 1211 роком, але задовго до цього місто на р. Гнізна було одним з найбільш укріплених удільних центрів Галицько-Волинського князівства. Збаразький замок, який можна побачити і сьогодні, збудований впродовж 1620-1631 років останніми представниками роду князів Збаразьких. Влітку 1649 року замок був у центрі протиборства військ Богдана Хмельницького і Речі Посполитої. На околицях міста тривають археологічні розкопки; віднайдені мезолітична стоянка (8 тисяч років до нашої ери), по­селення трипільської, черняхівської, Лука-Райковецької, давньоруської культур, могильник 8-9 ст. Збараж віднесено до 39 міст України з найбільшою кількістю історичних пам'яток.