Наукові пікніки в Тернополі

7 вересня 2013 року на Театральному майдані Тернополя стартував Міжнародний проект «Scientific Fun – Наукові пікніки в Україні».

Його натхненники та співорганізатори – представники польських молодіжних організацій, Тернопільського молодіжного центру Працевлаштування, Луганської молодіжної організації «Стан», Центрів науки Коперника (м. Варшава) та міжнародних ініціатив. Підтримав захід також Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя.

Загалом участь у пікніках прийняли понад 25 команд із шкіл, університетів та науково-юнацьких гуртків Тернополя й інших міст, зокрема, з Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича, Тернопільського національного педагогічного університету ім.В.Гнатюка, Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола, Тернопільської класичної гімазії, Тернопільської міської станції юних техніків та ін.

Тернопільський національний технічний університет ім.І.Пулюя розташувався у чотирьох павільйонах: №8, №18, №19, №20. Так, у павільйонах №19 та №20 "працювали фокусники" Юрій Скоренький (завідувач кафедри фізики), Олександр Крамар, Віталій Мочарський, Юрій Багнюк (викладачі кафедри фізики), Олександр Недочуков (ст. групи СП-21), Святослав Маринін (слухач МАН). А дивували вони парадоксом "Картезіанський водолаз", магнітною гарматою, анімованими оптичними ілюзіями, голографічними зображеннями, стійкістю кульки в потоці повітря, вареною сарделькою в лабораторних умовах (ну, і звичайно, який пікнік без печених сердельок) та ще багатьма цікавими експерементами. Деякі з експерементів з'явились, а вірніше стали відкриттям уже під час "Наукових пікніків".

У павільйоні №18 "чаклував" Олег Покотило - завідувач кафедри харчової біотехнології і хімії. Він разом зі своїми помічниками - ученицею МАН Олесею Магдиш, аспірантом Юрієм Юзвою та професором Миколою Кухтином досліджували зміни кислотності мінеральних вод і підсолоджених напоїв залежно від температури зберігання і часу після їх відкриття, також визначали вміст нітратів в овочах і фруктах та напруженість електро-магнітного поля мобільних телефонів за різних режимів роботи. А у відвідувачів павільйону №8 перехоплювало подих від водяного вулкану та фараонових змій, адже досліди проводив сам студентський мер Тернополя, голова студради ТНТУ Олег Грушицький. Про останній він зазначив: "Дослід демонструє як при нагріванні до температури горіння, речовина в сотні разів може збільшувати свій об'єм. Це дає змогу зрозуміти, що при нагріванні тіла розширюються, змінюють свою густину".

Організатори дійства показали тернополянам, що наука – це не формули і схеми. Це – все, що нас оточує. Кредо "Наукових пікніків": смакувати науку – весело. Весело, святково і феєрично – саме так було цього дня на Театральному майдані, а задоволенні усмішки дітей – найкраща оцінка заходу.

Наступним містом, яке «пікнікуватиме», стане Львів. Згодом "Наукові пікніки" також відбудуться у Києві, Луганську та Харкові.