Всеукраїнський круглий стіл
«Студентський погляд на законодавчі реформи
у сфері вищої освіти України»

14 вересня 2013 року у Києві відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Студентський погляд на законодавчі реформи у сфері вищої освіти України», який зібрав більше 60 лідерів студентського самоврядування та студентських організацій з усієї держави. Представниками від тернопільського регіону були студенти Тернопільського національного технічного університету ім.І.Пулюя, а саме студент Механіко-технологічного факультету Грушицький Олег гр. МК-41 та студентка Електромеханічного факультету Онисько Уляна гр. ЕМ-51. Організаторами заходу виступила Українська асоціація студентського самоврядування за підтримки Освітньої програми МФ «Відродження».

Учасники обговорили зареєстровані у Верховній Раді України законопроекти «Про вищу освіту» та пропозиції до них, сформовані під час регіональних студентських круглих столів, що відбулися протягом травня-червня поточного року.

Студенти відмітили чисельні проблеми в системі вищої освіти, зокрема хабарництво, низьку якість підготовки фахівців та централізацію системи управління вищою освітою, що унеможливлює вплив на освітній процес вищих навчальних закладів, студентів та роботодавців.

За результатами обговорення українські студентські лідери підтримали позицію Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України й визначили проект Закону «Про вищу освіту» № 1187-2, як такий що має бути прийнятий Парламентом. Даний законопроект був розроблений робочою групою під керівництвом ректора Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» Михайла Згуровського.

«Законопроект групи Згуровського найбільш збалансовано включив інтереси всіх зацікавлених сторін. В роботі групи було розглянуто більше 5 тисяч пропозицій від 120 інституцій, зокрема: вищих навчальних закладів, академій наук, організацій роботодавців, студентських та молодіжних організацій, різних міністерств», — коментує президент Української асоціації студентського самоврядування Єлизавета Щепетильникова.

Учасники наголосили, що сьогодні реформа вищої освіти потребує впровадження принципів Болонського процесу та найкращих європейських практик в галузі. Більше того, актуальною залишається потреба розширення автономії ВНЗ, зокрема в сфері формування змісту освіти та включення представників студентського самоврядування та роботодавців до органів з розробки навчальних програм.

«Законопроект групи Згуровського ставить в основу освітнього процесу якість вищої освіти, яка сьогодні є критично необхідною. Саме якісна вища освіта надасть можливість випускникам вишів стати більш конкурентоспроможними на ринку праці, вищим навчальним закладам затребуваними серед абітурієнтів, як з України, так і з закордону, країна отримає високоосвічених громадян, які розвиватимуть економіку, науку та інновації», — зазначає голова експертного департаменту УАСС, Олександр Смирнов.

Студенти висловили пропозиції спрямовані на підвищення якості вищої освіти, серед них: встановлення на рівні Закону граничних норм навантаження студентів та викладачів вишів; підвищення співпраці вишів та роботодавців; включення представників студентського самоврядування до органів та комісій ВНЗ метою котрих є розширення співпраці вишів та роботодавців, організація практик та стажувань студентів; віднесення до повноважень ВНЗ створення умов для розвитку приватного підприємництва серед студентів, а також надання студентам можливості навчання за індивідуальним планом у випадку відкриття власної справи.

З метою зменшення випадків хабарництва та плагіату у вищій школі учасники запропонували визначити форми проведення вступних іспитів для здобуття освітнього рівня «магістр», зокрема у формі тестування, з метою уникнення розвитку системи усних іспитів, а також надати широкого застосування системам перевірки робіт на плагіат, що вже практикується в ряді ВНЗ України.

За результатами студентських проектів спрямованих на аналіз діяльності ВНЗ було виявлено ігнорування керівництвом вишів норм Закону «Про доступ до публічної інформації». Таким чином пропозиції круглого столу включили закріплення в новому Законі «Про вищу освіту» обов’язковість для ВНЗ, що мають державне фінансування, розміщення на офіційному сайті інформації щодо надходжень та використання коштів загального та спеціального фонду.

Розроблені під час обговорення пропозиції будуть передані до Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України. Лідери студентського руху продовжать активно брати участь в законодавчій реформі вищої освіти й закликають приєднуватися представників всіх зацікавлених сторін, а народних депутатів підтримати законопроект «Про вищу освіту» № 1187-2.

Проект «Студентський погляд на законодавчі реформи у сфері вищої освіти» реалізовується ВМГО «Українська асоціація студентського самоврядування» спрямований на забезпечення участі студентів, органів студентського самоврядування та студентських організацій в законодавчій реформі вищої освіти в Україні. Проект реалізується за підтримки Освітньої програми МФ «Відродження».

Голова студради ТНТУ, студентський мер Тернополя Олег Грушицький