Організація спільних освітніх програм
із університетами Великобританії

З 23 по 29 вересня 2013 року делегація університету перебувала у Великобританії з робочим візитом. Ректор, професор Петро Ясній та начальник відділу міжнародних зв'язків, доцент Валерій Лазарюк відвідали Бакінгемширський новий університет (Buckinghamshire New University) та Гліндорський університет (Glyndŵr University).

24-26 вересня делегація університету у Бакінгемширському новому університеті, що знаходиться у місті Хай Вікемі, передмісті Лондона, прийняла участь у семінарі європейського проекту SUCSID «Створення мережі міжуніверситетських Стартап центрів для підтримки та просування студентських інноваційних проектів». Під час лекцій та тренінгів присутні учасники семінару з Білорусі, Молдови, України та Франції ознайомились із структурою, організацією та діяльністю університетських центрів розвитку молодіжного підприємництва у Великобританії. Представники університетів — партнерів проекту відвідали та ознайомились з бізнес-центром Basepoint Business Centres, університетською спін-офф компанією CRDM з швидкісного прототайпингу та 3D друку у Хай Вікемі, соціальним підприємництвом у Clare Charity Centre у Саудертоні та інноваційним середовища Хертфордського коледжу Оксфордського університету, Наш університет приймає участь у Темпус-проекті SUCSID з січня 2013 року. Головною метою проекту є розвиток молодіжної інноваційної та підприємницької діяльності в Україні, Молдові та Білорусі через навчання студентів інженерних спеціальностей основам підприємництва, ведення бізнесу, створення та просування інноваційних проектів, що сприятиме вищій конкурентоспроможності випускників університетів. За даним проектом у нашому університеті за фінансової підтримки Європейського Союзу заплановано відкриття нового навчального та інноваційного підрозділу — регіонального Стартап центру.

Професор Петро Ясній зустрівся з проректором Бакінгемширського нового університету, професором Дереком Годфреєм. Під час зустрічі було досягнуто домовленості про створення міжуніверситетської програми подвійних дипломів в першу чергу для студентів інженерних спеціальностей та підготовлено спільний Меморандум про співробітництво.

У місті Рексем, що в Уельсі, делегація університету відвідала Гліндорський університет, де зустрілася з директором міжнародних місій університету, професором Брайєном Фоксоном та ознайомилася з навчальним процесом та лабораторним комплексом інженерного факультету університету. Під час зустрічі було укладено угоду про співробітництво та обговорено план реалізації спільної програми подвійних дипломів магістрів та наукового співробітництва за напрямками, в першу чергу — інженерної механіки, комп'ютерних технологій, харчових біотехнологій та менеджменту. Делегація університету у Гліндорському університеті ознайомилася з умовами проживання та навчання студента магістратури механіко-технологічного факультету Віталія Паньківа, учасника урядової програми навчання, стажування та підвищення кваліфікації студентів та аспірантів за кордоном. Умови участі у програмі є доступними для всіх студентів четвертого курсу інженерних спеціальностей (розділ «Стажування за кордоном»).

Також у ході візиту відбулися зустрічі з українськими громадськими організаціями у Лондоні. Зокрема, з керівництвом Лондонського відділення Асоціації українців Великобританії обговорено можливість навчання в ТНТУ вихідців з України, що проживають у Великобританії. Делегація відвідала також Український Інститут в Лондоні з пропозиціями про започаткування спільних навчально-освітніх програм. Саме у Лондоні у січні 1904 році завдяки організації та активній участі відомого науковця, громадського діяча та перекладача, уродженця Тернопільщини Івана Пулюя за підтримки Британського біблійного товариства було видано перший повний переклад Біблії з давньоєврейської та старогрецької мов на українську мову, виконаний вченим спільно з Пантелеймоном Кулішем та Іваном Нечуй-Левицьким. Делегацією було передано у дарунок українській громаді інформаційні матеріали про університет, сувеніри та книгу «Листи Івана Пулюя».