НАШІ СТУДЕНТИ НА СОНЯЧНІЙ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ

3 жовтня 2013 року студенти та викладачі електромеханічного факультету провели тематичну екскурсійну поїздку на сонячну електростанцію ТОВ «Екотехнік Україна», яка розташована в с. Ясенівка Ярмолинецького району Хмельницької області та малу гідроелектростанцію в місті Кам’янець-Подільський.

Варто відмітити, що такі поїздки вже стали традиційними для студентів і викладачів електромеханічного факультету. Щорічно, з метою засвоєння теоретичних знань зі спеціальних дисциплін, студенти нашого факультету відвідують теплові, гідроелектростанції та атомні електростанції, генеруючі і розподільно-передавальні об’єкти електроенергетичної галузі. Такі поїздки збагачують практичний професійний досвід, дають можливість познайо¬митися з провідними спеціалістами, пізнати історію та природу нашого краю, збагатити свій інтелектуальний та духовний світогляд.

Сьогодні сонячні електростанції будують там, де інші джерела електроенергії відсутні, але їх відсутність економічно компенсуються достатком сонячного випромінювання. І Україна в цьому випадку має великі перспективи, так як протягом року отримує достатньо сонячної енергії, яку можна перетворити у відносно дешеву та екологічно чисту електроенергію, що не завдає шкоду навколишньому середовищу.

У селі Ясенівка Ярмолинецького району відкрита перша в області сонячна електростанція, збудована на кошти чеського інвестора (група компаній Ekotechnik Praha). Наразі потужність станції, сонячні батареї якої розміщені на площі 2,5 гектара землі, складає 2 МВт. На рік електростанція вироблятиме понад 2 млн. кВт-годин електроенергії, а згодом потужність станції планується збільшити до 5 МВт. Поки що станція працює лише в тестовому режимі, а вироблена електроенергія використовується на підтримання роботи самої станції.

Наступний об’єкт відвідин нашої групи — Кам’янець-Подільська мала гідроелектростанція, яка розташована під Турецьким мостом поряд із знаменитою міською фортецею, візитівкою цього історичного міста. Нас ознайомили з принципом роботи електростанції, її устаткуванням, генерацією та передачею виробленої електроенергії в загальну мережу.

Звичайно, як було не відвідати знамениту Кам’янець-Подільську фортецю, адже саме тут можна выдчути справжній дух середньовіччя. Своєрідність та унікальність цього місця полягають у гармонійному поєднанні ландшафту і містобудівної структури, в якому військові інженери, використовуючи чудові природні властивості, створили фортифікаційну систему, що не має аналогів у Європі, а екскурсія фортецею створює неповторне відчуття подорожі у часі.

Хочеться відзначити, що наша подорож була надзвичайно цікава, пізнавальна та корисна.

Богдан Оробчук, заступник декана ЕМФ