Студентів навчали фінансової грамотності

В рамках тижня фінансової грамотності та Всесвітнього дня заощаджень 7 листопада 2013 року для студентів університету була прочитана лекція, щодо ведення особистого бюджету, вміння заощаджувати та інвестувати у власне майбутнє. Лекцію підготувала доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, обліку і контролю ТНТУ Панухник Олена Віталіївна. Ініціатива Національного банку зі святкування Всеукраїнського тижня фінансової грамотності викликала активну підтримку як серед банків, так і вищих і середніх закладів освіти, громадських організацій, фінансових установ, бібліотек.

Під час доволі таки інтерактивної пари студенти дізналися, що таке «подушка фінансової безпеки», роздумували над тим, яку частину прибутку слід заощаджувати, скільки заощаджень потрібно мати на випадок безробіття, і як саме та за допомогою чого варто заощаджувати. Звичайно, теорія повинна бути підкріплена практикою, тому викладачі кафедри Тимошик Наталя Степанівна та Винник Тетяна Михайлівна провели зі студентами практичне заняття.

Чи вдалося молодим людям змоделювати власний бюджет і зробити заощадження, використовуючи «метод конвертів», знає про це Панухник Олена Віталіївна: «Так, студенти справилися із завданням на всі сто відсотків, проявили свою раціональність і винахідливість, адже тепер більшість студентів поєднують навчання і працю, шукають шляхи додаткового заробітку, а отже поняття фінансової грамотності для них не є невідомим. Чому питання фінансової грамотності є дуже актуальним? Відповідь дуже проста: чим більше людей буде обізнаними щодо грошей, тим стабільніша в економічному відношенні буде наша держава, тим менше буде безробітних і бідних, зростатиме соціальний захист і безпека».

Для довідки. Всеукраїнський тиждень фінансової грамотності проходить під егідою Національного банку України та цього року відбувається вперше. В рамках Тижня відзначається і Всесвітній день заощаджень, який святкується з 1924 року. Головними завданнями цих заходів є:

  • підвищення рівня фінансової грамотності населення України;
  • популяризація ідеї системного заощадження та збереження коштів.