Від теорії до практики

14 листопада 2013 року викладачі та студенти випускних курсів (РТ-41, РТ-51) кафедри радіотехнічних систем провели тематичну екскурсію на радіотелевізійну передавальну станцію «Лозова», яка входить у Тернопільський обласний радіотелевізійний передавальний центр Тернопільської філії Концерну РРТ.

Радіотелевізійна передавальна станція «Лозова» на сьогоднішній час є потужним передавальним центром телевізійних, FM мовних каналів, мобільних мереж телефонного зв’язку та радіорелейних мереж, а саме: телевізійні передавачі програм «УТ-1» («Ера»), «1+1», «Інтер», ІСТV, «Україна», «НТН», «ММС», «ТЕТ», «СТБ», «М1», «НК», «ЛЮКС», ТОДТРК «ТТБ», «ТВ-4», цифрові телевізійні передавачі та радіомовлення НРКУ (програма УР-1 + обласне мовлення), студії «Лад».

Дана станція була введена в експлуатацію 29 грудня 1979 року, з телевізійною вежею 252 м та першим передавачем «Ураган» потужністю 25 кВт, яка була включена магістральну радіорелейну лінію Черкаси — Рівне.

Крім аналогового мовлення РТПС «Лозова» здійснює спільно з оператором багатоканальної телемережі ТОВ «Зеонбуд» мовлення телевізійних програм цифрового формату DVB-T2 (MPEG-4) обсягом 24 год. на добу, на який до 2015 року перейдуть всі українські телеканали.

Тестова трансляція цифрового мультиплексу відбувається на 39 ТВК у відеоформаті MPEG-4, склад мультиплексу: 1+1, 5-KANAL, ICTV, INTER, KANAL UKRAINA, NTN, CTB, UR-1, UR-2, UR-3, Перший Національний та інші. Всього буде 32 програми у цифровому форматі високої чіткості.

Спеціалісти станції ознайомили студентів та показали в роботі аналогові та цифрові телевізійні і радіомовні передавачі, радіорелейні лінії зв’язку, антенно-фідерні системи розташовані в приміщеннях і на висотних спорудах, системи резервного автономного живлення.

Крім цього, студентів кафедри РТ запросили проходити виробничу практику на базі підприємства для отримання практичних навичок і засвоєння теоретичного матеріалу.