Європейська інтеграція: студенти ТНТУ отримають європейські магістерські дипломи уже в наступному році

Делегація у складі ректора, професора Петра Яснія, проректора з науково-педагогічної роботи, доцента Степана Дячука, доцента кафедри будівельної механіки Олександра Конончука та начальника відділу міжнародних зв'язків Валерія Лазарюка побувала з робочим візитом у Люблінській політехніці (Республіка Польща).

Одним із пріоритетних напрямів стратегії розвитку університету є розбудова міжнародного співробітництва, сприяння мобільності студентів, зокрема запровадження програми двох дипломів із європейськими вишами-партнерами.

Спільна підготовча робота багатьох кафедр і факультетів обох університетів, завершилася створенням пакету базових документів щодо започаткування магістерських програм подвійних дипломів. Ректором ТНТУ професором Петром Яснієм і ректором Люблінської політехніки професором Петром Кацейком підписано угоду про співробітництво щодо реалізації програм академічної мобільності, додаткову угоду про визнання еквівалентними освітніх документів, а також узгоджено графіки навчального процесу. Це дозволить студентам-магістрам нашого університету за спеціальностями «Інформаційні управляючі системи і технології», «Промислове і цивільне будівництво», «Обладнання переробних і харчових виробництв», «Технологія машинобудування», «Менеджмент організацій і адміністрування», «Менеджмент інноваційної діяльності», «Маркетинг», «Фінанси і кредит» уже з початку нового року продовжити навчання у Люблінській політехніці за спорідненими спеціальностями. Понад десять студентів нашого університету уже в наступному році отримають два дипломи – ТНТУ і диплом Люблінської політехніки.

Представники від нашого університету відвідали наукові лабораторні комплекси польського вишу, ознайомилася з організацією навчального процесу, науковими дослідженнями і лабораторіями на факультетах: механічному, електротехніки і інформатики, будівництва і архітектури та менеджменту.

З ректором Люблінської політехніки і керівниками факультетів, обговорено питання розширення програми мобільності на інші напрями і спеціальності, зокрема, бакалаврат - автомобільний транспорт та транспортні технології, та магістерські спеціальності - енергетичний менеджмент, електротехнічні системи електроспоживання та прилади точної механіки. Виявлено взаємну зацікавленість у підготовці спільних наукових та освітніх проектів за міжнародними програмами, можливостей співпраці та участі у спільних програмах ЄС.

Делегація зустрілася також із студентами магістратури ТНТУ з факультету управління та бізнесу у виробництві Анастасією Крекотень та Василиною Була, що зараз навчаються у Люблінській політехніці за програмою подвійних дипломів спеціальності "Менеджмент".

Реалізація програми мобільності студентів із польським вишем дозволить покращити не тільки якість навчального процесу, а й уміння, які набудуть майбутні фахівці, завдяки використанню сучасного експериментального обладнання і ліцензованого програмного забезпечення при виконанні курсових і магістерських дипломних робіт.

Університети Польщі, яка є членом ЄС, використовуючи інструментарій європейських наукових фондів швидко нарощують свою матеріально-технічну базу. Зокрема, Люблінська політехніка тільки упродовж останніх трьох років отримала грант від Європейського союзу за програмою структурної модернізації економіки на будівництво і оснащення сучасним дослідницьким обладнанням навчально-лабораторного корпусу в сумі приблизно 30 млн. євро. Споруда площею більше 20 тис. кв. метрів, буде відкрита у березні наступного року.