Науковий семінар
«Енергоефективність та енергозбереження у Тернопільському регіоні»

19 листопада 2013 року в рамках Тижня енергозбереження в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя спільно з Науковим парком «Інноваційно-інвестиційний кластер Тернопілля» відбувся регіональний науковий семінар на тему «Енергоефективність та енергозбереження у Тернопільському регіоні».

Участь у семінарі взяли представники підприємств області, науковці і студенти ТНТУ та структурних підрозділів (коледжів, ліцеїв), представники Тернопільської обласної державної адміністрації, громадської організації «Міжуніверситетська науково-дослідницька лабораторія розвитку міста».

З привітальним словом виступив проректор з адміністративно — господарської роботи та будівництва Клепчик Василь Михайлович, у своїй доповіді «Споживання енергоресурсів та води у підрозділах ТНТУ» він розповів про ті заходи і роботи, які виконуються у технічному університеті з точки зору економії та ефективного використання енергоресурсів. «Впровадження енергоощадного обладнання та ефективного використання природного газу призвели до реальної економії за перше півріччя 2013 року на суму понад 702 тис. грн.» — зазначив Василь Михайлович.

Заступник начальника управління з питань паливно-енергетичного комплексу департаменту розвитку інфраструктури Тернопільської ОДА Михальський Микола Володимирович розповів про відповідні заходи, які впроваджує ТОДА у Тернопільській області.

Першим етапом впровадження енергоефективних та енергозберігаючих технологій є енергетичний аудит. Ознайомив з технологією та її реалізацією начальник відділу енергетичних обстежень Науково-навчального інституту інформаційних систем (ННІІС) Нагаченко Степан Іванович. Також він проінформував присутніх, що впродовж 2012 – 2013 років працівники ННІІС провели 24 енергетичні аудити у 5 областях України за Міжнародною програмою розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду ІІ».

Науковці університету розповіли про власні енергоефективні розробки, над якими працюють кафедри університету (Тарасенко М.Г — «Проблеми застосування автономних дахових котелень для багатоквартирних будинків», Зінь М.М. — «Ефективні рішення для міні ГЕС», Коваль В.П. — Світлотехнічні аспекти заміни ламп розжарювання на енергоефективні лампи», Лучейко І.Д. — «Підвищення ефективності використання енергоресурсів на тернопільському заводі залізобетонних виробів і будівельних конструкцій», Любчик В.Р. (Хмельницький національний університет) — «Заходи Хмельницького національного університету по підвищенню енергоефективності Хмельницької області» та ін.).

Модерував проведення семінару директор Науково-навчального інституту інформаційних систем (ННІІС) Химич Григорій Петрович.