Майстер-клас з писанкарства

17 квітня, напередодні одного з найбільших християнських свят — Великодня, в Тернопільській політехніці відбувся майстер-клас з писанкарства.

Писанка здавна вважається символом України, в якій український народ зміг поєднати і творче мислення, і навколишній світ в усіх його формах та кольорах. Писанка є досить складним мистецтвом і оволодіти ним швидко вдається далеко не кожному, але серед розмаїття видів українського декоративно-ужиткового мистецтва писанкарство охоплює все більше і більше бажаючих опанувати ним. Тому аби відчути настрій свята і навчитися цього мистецтва був організований майстер-клас з писанкарства. Запропонувала ідею та втілила її у життя керівник відділу виховної роботи та зв'язків з громадськістю ТНТУ Децик Оксана Ярославівна.

Серед охочих, які виявили бажання навчитись розписувати писанки були як студенти, так і викладачі. Хтось уперше в такий спосіб розписував великодні символи, хтось удосконалював свої вміння, а студентка групи ЕТ-12 Футрик Віта не лише насолоджувалась виконанням чудового дійства, а й ділилась досвідом та секретами з техніки писанкарства.

Отож, розповімо про один з методів розфарбовування яйця. Найпоширенішим є «восковий» метод декорування яйця, який полягає в тому, що спеціальним писачком («кисточкою») - маленькою бляшаною конусоподібною трубочкою, закріпленою на дерев'яному держачку, виконується малюнок бджолиним воском на поверхні яйця. Він повинен залишитись білим. Далі яйце забарвлюють жовтою фарбою і наносять на нього ті елементи розпису, що повинні бути жовтого кольору. Опісля настає черга червоної барви (за кожним разом інтенсивність фарби наростає аж до найтемнішої). Потім на цьому тлі виписуються ті деталі орнаменту, що повинні бути червоними і т.д. Це техніка нанесення «теплих» (однієї гами) барв. Для нанесення додаткових «холодних» (синіх чи зелених) усувають зайву фарбу із місць, призначених під розпис «холодними», і протравлюють шкаралупу у воді з оцтом чи капустяною кислотою. Після цього продовжується планова робота.

Писанкарство — це особливий вид мистецтва. Писанки — не лише красивий атрибут свята, це магічні символи наших пращурів. Виготовляючи своїми руками писанку, ми відчуваємо невидимий зв'язок з минулими поколіннями, проектуємо майбутнє. Зберігаючи тісний зв'язок з традиціями народної творчості минулого, писанкарі одночасно вносять і нові власні елементи писанкарства, в яких відчувається дух часу.

Про писанкарство можна дуже багато писати та говорити, але краще один раз спробувати створити це диво.