Презентація Програми імені Фулбрайта

15 квітня 2014 року в ТНТУ відбулася презентація Програми імені Фулбрайта для студентів 3-5 курсів, аспірантів, викладачів.

Програма презентації включала виступ координатора програм обміну для науковців Наталії Залуцької та лекцію «A Philosophy of Computing» професора Роберта Хіромото (Університет Айдахо, США), який уже впродовж декількох місяців перебуває в Тернополі, зокрема в Тернопільському національному економічному університеті за академічним обміном програми ім. Фулбрайта.

Коротко про Програму імені Фулбрайта

Програма імені Фулбрайта, спонсорована урядом США, посідає чільне місце у системі міжнародної освіти. Узасаднена ідеєю взаємодії та взаєморозуміння й уґрунтована на пізнанні та повазі до розмаїтого світу, вона успішно діє з 1946, нині — у 155 країнах світу. З 1992 року Програма імені Фулбрайта відчутно увійшла до культурно-наукового простору України. За двадцять два роки її діяльності 850 українців навчались, стажувались, проводили дослідження у США. З належною долею самопосвяти вони упроваджують набутий в американських університетах «фулбрайтівський» досвід в Україні, що спонукає робити порівняння й загострює бажання змін у стінах власних інституцій. Понад 500 американських фулбрайтівських науковців й аспірантів — представників різних наукових сфер й академічних дисциплін — стали джерелом збагачення навчальних курсів й новотворів у навчальних програмах українських вишів, спонукою до альтернативного мислення, вільного від інерційних уявлень й усталених інтерпретацій.

Можливостями Fulbright Graduate Student Program скористались 178 українців із широкою географією й галузевою приналежністю, які успішно простудіювали різноспрямовані навчальні й наукові програми в американських університетах.

За час існування Програми імені Фулбрайта в Україні у ній взяли участь чотирнадцять представників академічної спільноти Тернополя: п’ять науковців, шість молодих викладачів та три випускники вишів.

У 2013/14 році зарахуванням на Fulbright Graduate Student Exchange Program було відзначено Максима Дорошенка, випускника Тернопільського державного медичного університету імені І.Я. Горбачевського. Максим студіює докторську програму з нейрофізіології у Stony Brook University (Stony Brook, NY).

У 2013/2014 академічному році стипендією імені Фулбрайта було відзначено 15 студентів старших курсів й випускників українських вишів.

Умови участі у Програмі

До 16 травня 2014 року триває прийом заявок на черговий щорічний конкурс за Програмою імені Фулбрайта для студентів старших курсів та випускників вищих навчальних закладів/Fulbright Graduate Student Program.

Програма пропонує можливість навчання в американських університетах від одного до двох років на здобуття ступеня магістра. Кандидати повинні мати щонайменше диплом бакалавра на час призначення стипендії.

Галузі спеціалізації: гуманітарні, соціальні, точні, технічні та природничі дисципліни.

Умови гранту:

  • оплата навчання в університеті
  • щомісячна стипендія
  • медичне страхування
  • квиток в обидва боки

Перелік документів для участі у конкурсі та вимоги до їх оформлення розміщено на сторінці www.fulbright.org.ua

Щодо консультацій з приводу подання аплікацій до Програми імені Фулбрайта звертатись у відділ міжнародних зв'язків ТНТУ, ауд. 44, к.2, вул. Руська, 56.