Диплом і мантію Почесного доктора ТНТУ
вручено професору Жаку Фрессару

29 жовтня 2014 року на позачерговому засіданні вченої ради університету відбулася урочиста церемонія вручення диплому «Почесний доктор ТНТУ» та мантії професору Університету П'єра і Марії Кюрі Жаку Фрессару (Франція).

Вчена рада Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя на своєму засіданні 22 квітня 2014 року присвоїла професору Жаку Фрессару звання «Почесний доктор ТНТУ», відзначаючи його особистий внесок у розвиток світової науки в галузі хімії поверхонь та співпраці з університетом.

Професор Жак Фрессар — всесвітньознаний вчений-фізик, академік Академії наук Франції, Кавалер ордену Почесного Легіона, професор Університету П'єра і Марії Кюрі, професор лабораторії Фізики та дослідження матеріалів Вищої школи Індустріальних Фізики і Хімії Парижу.

Професор Жак Фресар веде активну наукову співпрацю з лабораторією Математичного моделювання масо переносу в неоднорідних середовищах ТНТУ імені Івана Пулюя (керівник М.Петрик). За результатами спільної роботи був виграний гранд в конкурсі Програми спільних дій між Україною і Францією науковим-технологічним співробітництвом «Дніпро» (2013-2014). Отримано низку наукових стипендій в тому числі українських та французьких (М. Петрик 2011,2013), Д.Михалик (2010), Д.Дудкін (2013). Відбулася низка спільних наукових семінарів в ТНТУ імені І.Пулюя, ESPCI (Париж) та Києві.

Урочисті регалії — мантію і диплом професору Жаку Фрессару вручили ректор університету, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Ясній Петро Володимирович та вчений секретар, кандидат технічних наук, доцент Крамар Галина Михайлівна. Ректор Петро Ясній висловив слова вдячності за багаторічну, плідну співпрацю задля розвитку науково-освітніх зв'язків між Україною і Францією. В свою чергу професор Жак Фрессар подякував П.Яснію, членам вченої ради за високу оцінку його наукової і педагогічної діяльності, за присвоєння йому почесного звання, за вагомі результати, які дає плідна співпраця між навчальними закладами.

Ректор ТНТУ Петро Ясній: "Для нашого університету є високою честю, що ми присвоюємо звання «Почесного доктора ТНТУ» відомому науковцю, який за короткий проміжок часу, 11 років спільної співпраці, зробив вагомий внесок у проведення спільних наукових досліджень в галузі компетитивної дифузії між Тернопільською політехнікою і Університетом П'єра і Марії Кюрі. А також нам надзвичайно приємно, що окрім наукової співпраці, професор Жак Фрессар виявляє зацікавленість історією, культурою, традиціями України, спільними подіями, які пов'язують Україну і Францію, як у теперішньому, так і у минулому."

Професор Жак Фрессар: «Бути обраним Почесним доктором університету — це завжди велика честь, це успіх у кар'єрі, але у даному випадку для мене це прихильнісь до Вашого університету і до нашої співпраці, особливо моєї тісної співпраці з ученими і командою Михайла Петрика. Я хочу сказати, що свою співпрацю я поширюю і надалі хочу поширювати у місті Тернополі. Також хочу подякувати керівництву університету за надану мені честь, особливо професору Петру Яснію — ректору університету, професору Роману Рогатинському — проректору з наукової роботи, також хочу висловити подяку владі міста Тернополя — пану Сергію Надалу, меру міста та пану Леоніду Бицюрі, заступнику голови облдержадміністрації за їх вклад у справу миру та їх прагнення до європейської інтеграції.»

У своїй промові професор Жак Фрессар розповів про основні етапи встановлення співпраці з українськими науковцями та, зокрема, з Тернопільським національним технічним університетом імені Івана Пулюя.

Участь у церемонії вручення взяли члени вченої ради, науковці, аспіранти, студенти університету.

На урочистому засіданні також був присутній почесний гість — аташе з питань університетського і наукового співробітництва Посольства Франції в Україні Жіль Мамец. Шановний гість високо оцінив честь, якої удостоїв колектив університету відомого французького вченого, присудивши йому звання почесних доктора.

В рамках візиту високоповажних іноземних гостей відбувся міжнародний семінар «Перспективи розвитку франко-української наукової кооперації». З доповідями виступили: проректор з міжнародного співробітництва Тетяна Вітенько «Пріоритетні аспекти міжнародної кооперації в ТНТУ ім.І.Пулюя»; аташе з питань університетського і наукового співробітництва Посольства Франції в Україні Жіль Мамец «Організація французького вищої освіти та інструменти для академічних та наукових партнерств та студентської мобільності між Францією і Україною»; професор Жак Фрессар «Ядерний магнітний резонанс у твердому тілі. Навчальний приклад: таємниці синього пігменту Майя»; директор центру, професор Михайло Петрик «Діяльність Центру франко-української наукової співпраці та підготовки персоналу і виконані програми подвійних дипломів».

Програма цього дня також передбачала перегляд французького фільму про історію Вищої школи Парижу l’ESPCI «Академічні пальми пана Шуца» (з українськими титрами) для студентів, викладачів та усіх, хто завітав до Тернопільської політехніки.