Меморіальна дошка учасникам таємного товариства «Громада»

Меморіальну дошку членам Тернопільського таємного товариства української учнівської молоді «Громада» відкрили у Тернополі 4 листопада 2014 року. Її встановили з нагоди 150-річчя з часу заснування організації, яка в умовах тотального панування поляків підпільно проводила зустрічі та збирала навколо себе національно свідому молодь. Засновником Тернопільської «Громади» був Іван Пулюй, всесвітньо знаний вчений-винахідник, а тоді учень-гімназист. Меморіальну дошку розмістили на стіні будинку по вулиці Листопадовій, де колись збиралися громадівці.

Відкривали меморіальну дошку голова облдержадміністрації Олег Сиротюк, членкиня Тернопільського обласного осередку Наукового товариства ім. Шевченка, громадська діячка Ольга Збожна, голова Тернопільського обласного осередку Наукового товариства ім. Шевченка, професор Тернопільського медичного університету Михайло Андрейчин.

Участь у відкритті також взяли студенти, викладачі, керівництво ТНТУ ім.І.Пулюя. Від громади тернопільських політехніків присутніх привітав проректор з науково-педагогічної роботи Степан Дячук. Він зазначив, що дане дійство відкриває ще одну грань діяльності видатного українського вченого Івана Пулюя, який будучи школярем створив організацію в Тернополі і боронив українську мову, писемність, стояв на захисті рідного краю і України. Степан Федорович закликав учнів та студентів бути гідними сподвижного прикладу Івана Пулюя та членів товариства української молоді «Громада».

Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя виступив одним із фундаторів створення меморіальної дошки.

Для довідки. Першу громаду організували при Київському університеті у 1860-61 рр. Згодом такі товариства були утворені в інших містах України. Тернопільську «Громаду» заснував Іван Пулюй у січні 1863 р. Вона діяла при місцевій гімназії, у якій тоді навчався майбутній учений.

Мета товариства окреслювалася кількома тезами: жити в чистоті моральній, пильно вчитися у школі, знайомитися з історією свого народу, його літературою, ставати в обороні рідного слова, говорити всюди рідною мовою, допомагати бідним учням.

Оскільки товариство було таємним, то збиралися на квартирах, які винаймали гімназисти, або в дешевих готелях. За часів І.Пулюя «громадівці» винаймали кімнату на піддаші будинку, що сьогодні розташований на вулиці Листопадовій, 2.

У Тернополі «Громада» діяла до червня 1887 року і стала своєрідним плацдармом для утворення інших націоналістичних організацій.