Наші студенти на Рівненській АЕС

18 листопада 2014 року студенти та викладачі електромеханічного факультету Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя здійснили тематичну екскурсійну поїздку на Рівненську АЕС, яка розташована в Західному Поліссі, поблизу свого міста-супутника Кузнецовська.

Щорічно, з метою засвоєння теоретичних знань зі спеціальних дисциплін, студенти нашого факультету відвідують різноманітні електроенергетичні об’єкти. Такі поїздки збагачують практичний і професійний досвід, дають можливість познайомитися з провідними спеціалістами.

Варто зазначити, що на електромеханічному факультеті навчаються студенти з міста Кузнецовська на денній і заочній формах навчання, більшість з яких є працівниками атомної електростанції.

Наше знайомство зі станцією розпочалося з її візитівки — інформаційного центру «Полісся», завдяки якому атомна електростанція є відкритою для громадськості. Потім ми побували в навчально-тренувальному центрі, де оперативний персонал станції має можливість підвищити здатність ефективно діяти в найскладніших умовах. За допомогою тренажерів, які є зменшеними копіями блочних щитів керування енергоблоками, спеціалісти моделюють аварійні ситуації і шляхи виходу з них, освоюють методи вирішення різних складних завдань, пов’язаних з підвищенням ядерної безпеки реакторів. Нашим студентам дозволили змоделювати ситуацію аварійного відключення реактора, пояснили технологічні процеси отримання електроенергії за допомогою атомних реакторів. Провідні інженери електротехнічного цеху РАЕС детально розповіли про устаткування відкритого розподільного пристрою високої напруги, способи передачі згенерованої електроенергії споживачам.

Приємно відзначити, що упродовж усієї екскурсії нас супроводжувало місцеве телебачення та преса. Кореспонденти спілкувалися зі студентами, розпитували про навчання, побут, плани на майбутнє, цікавились враженнями від побаченого.

Зі своєї сторони ми висловили подяку керівництву інформаційного центру за змістовну і пізнавальну екскурсію, передали грамоту-подяку дирекції атомної станції від нашого університету.

Богдан Оробчук,
заступник декана з виховної роботи