ПАМ'ЯТІ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

«…Небесну Сотню, Господи, прийми,
Прийми їх душі з білими крильми,
Прости, Всевишній, що не вберегли,
Свого народу кращії сини…»

(Павло Табаков)

20 лютого 2015 року в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя студенти, викладачі, керівництво та співробітники вишу зібрались, щоб вшанувати пам’ять загиблих рік тому Героїв Небесної сотні.

У фойє навчального корпусу №1, де встановлений банер «Пам’яті Небесної сотні», провели реквієм, під час якого священик відслужив поминальний молебень, усі присутні хвилиною мовчання вшанували Героїв Майдану, запалили свічі пам'яті. Щоб згадати ту атмосферу, яка панувала минулоріч, люди заспівали духовний та національний гімн України. Під мелодію пісні-реквієму «Пливе кача по Тисині...» були прочитані імена Героїв Небесної сотні.

Звертаючись до присутніх керівник відділу у справах молоді та зв’язків з громадськістю Децик Оксана Ярославівна зазначила: «…Вони мали одну мрію в житті — щоб Україна була вільною і незалежною, щоб не було в ній підлості і зради, диктатури і свавілля. Сьогодні, рік по тих трагічних подіях, ми відкриваємо своє серце для молитви за чисті душі загиблих Героїв Небесної сотні. Водночас ми молимось і за тих хлопців, які загинули на сході нашої великої України, за мир у нашій державі. А можливо не тільки у нашій державі. Революція Гідності на Українському Майдані має цивілізаційне значення. Це боротьба людства з великим злом, це рух до перемоги світла, добра, сонця і любові! І Герої Небесної сотні є лицарями Світу Світла. Вдивіться у світлі погляди цих людей і ви побачите іконописні обличчя… Дякуємо Героям Небесної сотні, нашим ангелам-охоронцям! Обіцяємо побудувати нову Україну, державу з унікальною культурою і мовою, вільну і суверенну. Молимось і працюємо щоденно, щоб не втратити свій шанс стати найбагатшою і найдуховнішою країною Європи, щоб не зрадити Героїв Небесної сотні і тих Героїв, які віддали своє життя на сході України, щоб смерть їх не була даремною».

«Ми повинні пам'ятати своїх героїв та знати свою історію, - сказав начальник відділу працевлаштування та практичної підготовки студентів Равлів Ігор Петрович. - Історія українського народу трагічна і спотворювалась тривалий час, тому дуже важливо пам’ятати людей, які боролися за волю України, починаючи від лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА, діячів ОУН і до героїв сьогодення - «Небесної сотні» та воїнів АТО». А ще Ігор Петрович звернув увагу на патріарха нашої літератури Дмитра Павличка і актуальність його збірки поезій "За нас", яка вперше публікувалась у 1995 році та мала виразний політичний пейзаж епохи 1-ої російсько-чеченської війни. Сьогодні Павличкові вірші з однойменної збірки звучать з новою силою не лише як емоційний регістр боротьби чеченського народу за самостійність, а й як віддзеркалля тих подій, що відбуваються на території України і посягання на її державний суверенітет. «Тому ці уроки історії мають стати для нас прикладом, щоб у боротьбі з агресором не повторити долю Чечні», - наголосив Равлів І.П.

Також Децик О.Я. повідомила, що в університеті впродовж року проходитиме цикл заходів під назвою «Революція, що змінила Україну». Реквієм «Пам’яті Героїв Небесної сотні» — один з них.