Вища політична школа – нові принципи лідерства

З 14 по 16 березня 2015 року у Львові пройшов перший семінар цікавезного навчального проекту «Вища політична школа». Власне, сам проект проводиться уже шостий рік. Суть його полягає в тому, що з усієї України обирають молодь, яку навчають упродовж трьох семінарів по кілька днів в різних містах. Цього року заявку подало понад 500 чоловік, з яких обрали 80, серед них і студент п'ятого курсу факультету машинобудування та харчових технологій ТНТУ ім.І.Пулюя — Олег Грушицький.

Учасників за містом проживання поділили на західно-центральну та південно-східну групи. У ході трьохденного семінару тренери намагалися максимально заповнити час і голови учасників знаннями про «політичні ідеології та базові цінності» — саме так звучала тема семінару. Адже перш за все, Вища політична школа (ВПШ) — це цикл семінарів, що спрямовують учасників до обговорення таких тем, як основоположні цінності та політичні ідеології, правова держава та громадянське суспільство, а також зміна клімату та відновлювана енергетика.

Як розповів Олег Грушицький, особливістю цих заходів є високий ступінь їх інтерактивності, чим і вирізняються самі семінари. Дискусії та рольові ігри з учасниками, робота в групах та розіграш парламентських дебатів забезпечують високий рівень орієнтації на практику. Таким чином, у центрі уваги Вищої політичної школи перебуває не лише ознайомлення з цілим комплексом важливих тем, а передусім передача так званих «soft skills», тобто навичок, що матимуть велике значення для молодих політиків. Поруч із цим учасники знайомляться з культурою ведення дискусій і суперечок, а також навчаються роботі в команді та відстоюванню аргументів, які не обов'язково мусять відповідати їх внутрішнім переконанням.

Варто зазначити, що тренерами цьогорічного «березневого» семінару були Андрій Шекета, один зі співзасновників ВПШ, з квітня по жовтень 2014 року — голова Міжгірської РДА Закарпатської області; Віктор Таран, директор Центру політичних студій та аналітики; Дарія Слизьконіс, координатор Всеукраїнської моніторингової компанії відкритості та прозорості органів місцевої влади; Вікторія Бриндза, соціолог, учасниця Несторівської групи та викладач Українського Католицького Університету.

Організатором школи є «Центр політичних студій та аналітики» за підтримки Фонду Конрада Аденауера.

Наступний семінар відбудеться вже наприкінці травня в одному з міст України.

Для довідки. Проект ВПШ було започатковано у 2010 році ГО «Центр політичних студій та аналітики» спільно зі своїми партнерами — «Представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні, Представництвом фонду Фрідріха Науманна в Центральній та Східній Європі», «Центром Європейського навчання та тренінгу» та Благодійний Фонд Богдана Гаврилишина. Мета проекту — навчання політично активної молоді у сфері відповідального лідерства. Цільовою групою проекту стали молоді люди віком від 20 до 28 років, які займаються активною громадською або політичною діяльністю в регіонах країни та довели своє бажання підвищити рівень розуміння суспільно-політичних процесів і набути нові навички та вміння. Головний акцент в ході навчання — ціннісні аспекти, якісна політична освіта, що включає розуміння ідеологій, природи політики та лідерства, нових сучасних концепцій щодо розвитку держави і соціуму. Завдання школи — виховання нової якісної еліти шляхом поширення найсучасніших знань та тренінгів, базованих на новітніх технологіях.