Україно-індійське співробітництво

15 - 25 листопада 2008 року делегація на чолі з першим проректором, проф. Луцівим І.В. перебувала з офіційним візитом у Індії. Мета поїздки – поглиблення співробітництва (в рамках Меморандуму про взаєморозуміння та Договору про співпрацю університетів) із Університетом Шобіт, який є партнером ТДТУ по україно-індійському факультету.

17 листопада в Делі відбулась зустріч із паном Кунваром Шехаром, проканцлером Університету Шобіт, який ознайомив українських гостей із діяльністю їхнього освітнього закладу. У відповідь професор Ігор Луців розповів індійському колезі про напрями та особливості навчання в ТДТУ ім. І. Пулюя. Після обговорення важливих питань міжнародного співробітництва в галузі освіти пан Кунвар Шехар запросив українську делегацію відвідати місто Міірут (75 км. від Делі), в якому розташовано багато вищих навчальних закладів, у тому числі Університет Шобіт. Адміністрація, викладачі та студенти організували українським гостям колоритну зустріч: з традиційними індійськими костюмами, посипанням рисом та помазанням ароматними оліями. Університет Шобіт, територія якого знаходиться за надійною загородою, вразив делегацію ТДТУ ошатністю будівель, стриженими газонами та технічною оснащеністю корпусів.

18 листопада члени делегації зустрілись із доктором Анупом Сварупом, віце-канцлером Університету Шобіт, котрий виконує функції ректора в індійському навчальному закладі. Згодом відбулись зустрічі українських гостей із викладачами та студентами університету, яким професор Луців І.В. прочитав англійською мовою півторагодинну лекцію про Україну, Тернопіль та Болонську освітню реформу. Делегація ТДТУ ім. І. Пулюя та адміністрація Університету Шобіт провели спільну прес-конференцію із індійськими журналістами, результатом якої стали публікації, що висвітлювали мовою хінді візит української делегації на сторінках 8-ми газет.

19 листопада господарі організували гостям екскурсії в міста Хардівар, Рішікеш, на річку Ганг та в гори Гімалаї.

20 листопада першим проректором ТДТУ ім. І. Пулюя, професором Луцівим І.В та віце-канцлером Університету Шобіт, доктором Анупом Сварупом було підписано протокол, в якому задекларовано наступні напрями співробітництва між університетами: освіта, підготовка фахівців, наукові дослідження, консалтинг, вихід на міжнародне співробітництво. Визначено також напрями, що цікавлять індійську сторону найбільше: біотехнології, комп’ютерні технології, менеджмент, біоінформатика. Результатом домовленостей стала угода, якою передбачається організація групи індійських викладачів та студентів, яка найближчим часом відвідає ТДТУ ім. І Пулюя.

24 листопада відбулась зустріч членів делегації ТДТУ із паном Шобіт Кумаром, власником Університету Шобіт, під час якої було обговорено перспективи співробітництва. Пан Кумар запросив ректора нашого університету, професора Яснія П.В. відвідати Індію та Університет Шобіт у зручний для нього час.