Студенти ТНТУ відвідали Новодністровську ГАЕС — найбільшу гідроакумулюючу електростанцію в Європі

21 травня 2015 року студенти-іноземці факультету по роботі з іноземними студентами та викладачі електромеханічного факультету здійснили чергову тематичну екскурсійну поїздку на Новодністровську ГАЕС — найбільшу гідроакумулюючу електростанцію в Європі. Це вже треті відвідини студентами і викладачами нашого університету цього енергогенеруючого об’єкта. Участь у поїздці взяли 33 студенти-іноземці другого, третього і четвертого курсів та 5 викладачів.

Нашу екскурсійну групу зустрів заступник директора з будівництва Новодністровської ГАЕС Дейнеко Василь Андрійович, він ознайомив політехніків з основними об’єктами станції. Спочатку присутні піднялися до 1-го рукотворного водоймища глибиною 25 м, об’ємом більше 3 млн. м3, куди закачують воду з Дністра, і яке знаходиться на висоті близько 150 м над рівнем моря. Таке творіння рук людських і людської думки воістину вражає та захоплює дух. Упродовж доби графік споживання електроенергії нерівномірний. Пік — уранці та ввечері. Для покриття цих максимумів використовують гідроакумулюючі станції. Вони мають високу маневреність: за 2 хв. можуть вмикатися й вимикатися. Нині цю функцію виконують теплові станції. Щоправда, вони мають недоліки — не можуть швидко зменшувати та нарощувати напругу. Новодністровська станція виконує роль нічного компенсатора, коли є надлишок електроенергії. Принцип роботи станції такий: у пік турбіни з’їдають зайву енергію, закачуючи воду із Дністра до штучного водосховища. Удень воду зливають назад у Дністер. Вона тече тими ж турбінами, й таким чином вони виконують роль генератора. Якщо ввести в експлуатацію всі сім агрегатів, то це буде найпотужніша в Європі енергостанція, яка зможе покрити 25-30% змінної частини графіка навантажень Об’єднаної енергосистеми України.

Далі екскурсія продовжилась в машинному залі, де встановлено два із семи гідроагрегатів. Впродовж екскурсії студентів супроводжували спеціалісти оперативної служби та експлуатаційного персоналу ГАЕС, пояснювали принцип роботи станції та умови монтажу обладнання, відповідали на запитання. Зокрема, великий інтерес викликала розповідь про монтаж та введення у роботу КРПЕ-330 кВт (критий розподільчий пристрій елегазовий) тиристорної схеми збудження, тискового пристрою, схеми управління, регулятора швидкості, який є піонером та технічною новинкою для енергооб’єктів України, так як займає в 6 раз меншу площу з традиційними відкритими розподільчими пристроями.

Екскурсія на ГАЕС стала своєрідним практичним заняттям для студентів, які за навчальною програмою вивчають електропостачання підприємств, енергетичні установки, системи та мережі. Від імені керівництва університету та від себе особисто тернопільські політехніки подякували дирекції ДГАЕС за теплий прийом, вручили подяку від університету за сприяння проведенню тематичної екскурсії. «Ми повернулися з цього об’єкту з надією, що наші студенти побувають тут ще не раз — не тільки як екскурсанти, але і як майбутні працівники Новодністровської електростанції», — сказав заступник декана електромеханічного факультету к.т.н, доц. Оробчук Б.Я.

На шляху додому студенти й викладачі здійснили невелику краєзнавчу мандрівку: завітали в одну із перлин України - Хотинську фортецю, яка пережила століття і бачила під своїми мурами полчища воїнів Османської імперії, повстанців Мухи, народних месників Дитинки, вояків Дмитра Вишневецького, Петра Дорошенка.

Група висловлює особливу подяку за допомогу в проведенні екскурсії доценту кафедри світлотехніки та електротехніки Куземко Н.А., викладачу кафедри української та іноземних мов Джиджорі Л.А., аспіранту кафедри систем електроспоживання та комп'ютерних технологій в електроенергетиці Бохняку Я.Є., заступнику декана ФРІ з організаційної роботи Мороз Л.Б., заступнику декана ЕМФ Оробчуку Б.Я.