Поезія, що пробуджує душу

Мистецтво і поезія — два вияви прекрасного, які спонукають нас шукати і породжувати це прекрасне у нас самих. Вони діють у різному часі, у різних обставинах і при різних почуттях. Реалії сьогодення ставлять виклик мистецтву, а тому війна пробуджує мистецтво, а поезія пробуджує душу. Війна спричинила мистецький сплеск. Виставки картин та фотографій, аматорські відеороботи та професійне кіно, театральні вистави, нові книги, які фіксують теперішні перипетії в Україні у хроніках, роздумах і, звісно, у художній прозі та поезії.

Про те, що зараз відбувається в Україні, про війну і про її героїв, про кохання, любов та життя читали вірші студенти й викладачі Тернопільського технічного університету під час поетичного заходу, який відбувся 10 червня 2015 року у читальній залі бібліотеки університету.

— Пишуть і діляться своїм словом в Інтернеті всі — і письменники, і читачі. Пишуть навіть ті, хто зі зброєю в руках захищає Україну. Згадаймо, як нещодавно в аеропорту Донецька знайшли віршований щоденник бійця або ж пригадаймо поета-воїна, заступника командира добровольчого батальйону «ОУН» — Бориса Гуменюка та його збірку «Вірші з війни». В сучасній українській літературі теж з'являються нові неокласики, які своїм творчим доробком продовжують літературну місію попередників та роблять поступ у європейський та світовий літературний простір. Взяти хоча б до прикладу поета і есеїста, перекладача, літературознавця, уродженця Тернопільщини, а тепер мешканця Нью-Йорку Василя Махна, поезії якого співзвучні поезіям Антонича, а його спогади про рідний Чортків створюють цілу історію і образ цього міста, — зазначила модератор поетичного вечору та начальник відділу у справах молоді та зв'язків з громадськістю ТНТУ Оксана Децик. — Саме через слово ми знову шукаємо себе і відповіді на виклики життя, ми вчимося жити й кохати, співпереживати і ділитись теплом з іншими, — додала Оксана Децик.

Поетична палітра вечора була яскравою і насиченою, як в авторському, так і в тематичному відношеннях. Здебільшого виступаючі пропонували слухачам декілька своїх улюблених віршів, а також ділилися роздумами й враженнями, щодо культурно-мистецького, освітнього та політичного життя в Україні та світі. Слухали Ліну Костенко, Олену Телігу, Богдана-Ігоря Антонича, Василя Симоненка, Василя Стуса, Володимира Сосюру, Дмитра Павличка, Григорія Чубая, Бориса Щавурського, Олександра Астаф'єва, Олександра Ірванця, Сергія Жадана, Мар'яну Савку, Маріанну Кіяновську, Дмитра Лазуткіна, Василя Махна, а також менш відомих Тетяну Шептицьку, Наталю Лобас, Іолану Тимочко та ін.

Надзвичайно цікаво було почути поезії від Наталії Соболівської, студентки третього курсу електромеханічного факультету, яка є автором збірки «Чорнила душі», а також організатором та натхненником однойменного арт-проекту.

Вечір завершився переглядом музичних відеокліпів гурту «Скрябін» в пам'ять про лідера гурту Андрія Кузьменка.