ЩЕДРА ДОЛЯ ОЛЕГА ШАБЛІЯ

З нагоди 80-ліття від Дня народження Шаблія Олега Миколайовича — багатолітнього керівника і ректора Технічного університету м.Тернополя

18 червня 2015 року Олегові Миколайовичу Шаблію виповнюється 80 літ. Вдивімося у динаміку його життєвого сходження: у 7 років — напівсирота, у 17 років — студент Львівського університету, у 23 роки — аспірант, у 26 років — викладач ЗТФ, у 29 років — кандидат наук і завідувач кафедри, у 31 рік — доцент, у 39 років — доктор наук, у 41 рік — професор, у 50 років — директор Тернопільського філіалу Львівського політехнічного інституту, у 56 років — академік і ректор Тернопільського приладобудівного інституту, у 61 рік і до нині й надалі — «Заслужений діяч науки і техніки України». Доля Олега Шаблія невіддільна від долі Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, бо йдуть вони рука в руку, пліч-о-пліч, воєдино. Університет став його дитям, його родиною, його сенсом і метою життя.

Творча та наукова співпраця поєднала долю нашого ювіляра з дійсними членами НАН України Ігорем Юхновським, Ярославом Підстригачем, Павлом Кислим, членом-кореспондентом НАН України Ярославом Бураком, професором Тартуського університету Юло Лепіком, академіками Юрієм Немировським, Володимиром Ахутіним, Михайлом Шкабардним, колишніми міністрами освіти України Володимиром Пархоменком, Петром Таланчуком, головою Верховної Ради України Олександром Ткаченком, політичним та державним діячем В’ячеславом Чорноволом, економістом та менеджером світового рівня Богданом Гаврилишиним та багатьма іншими знаковими особистостями у світі науки, освіти й політики.

Щомиті серце кличе Олега до отчого села, за активну допомогу якому удостоєний звання «Почесний житель Чернихова». Коли ми осмислюємо велич Божественної гармонії, то згадуються слова патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого: «Віра і наука, то два крила які возносять людину до світла з мороку буденності». Він поставив перед собою і кожним з нас триєдину мету — навчати, виховувати і зміцнити молоду українську інтелігенцію, здатну працювати в сучаснотехнологічному конкурентноспроможному виробництві.

Із якими ужинками прийшов Олег Миколайович до свого 80-літнього ювілею? Нині він радник ректора Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, завідувач кафедри інформатики і математичного моделювання. Його наукова, педагогічна та громадська діяльність відзначена рядом міжнародних та державних нагород й відзнак, серед яких: орден «Знак пошани» (1986 р.), звання «Людина року» у номінації «Наука» у Кембріджі (США, 1998 р.), орден «За заслуги» ІІІ ступеня (2009 р.), почесна нагорода «Свята Софія» (2005 р.), звання Почесний громадянин Тернополя (2003 р.), відзнака МОН України «Петро Могила» (2007 р.), золота медаль Американського бібліографічного інституту ( США, 2008 р.), диплом всеукраїнської програми «Золотий фонд нації» (2013 р.), диплом всеукраїнської програми «Національні лідери України» (2013 р.), всеукраїнської програми «Паливно-енергетичний комплекс України» (2013 р.)

Доктор фізико-математичних наук (з 1974 року), професор (з 1976 року), дійсний член Академії інженерних наук України (з 1991 року), директор Тернопільського філіалу Львівського політехнічного інституту (1985-1991 рр.), ректор Тернопільського приладобудівного інституту (1991-1997 рр.), ректор Тернопільського державного технічного університету імені Івана Пулюя (1997-2007 рр.), голова Ради директорів Центру трансферу технологій університету (з 2006 р.), голова Тернопільського обласного фонду імені Івана Пулюя (з 1997 р.), голова Тернопільської обласної організації Українського союзу науково-технічної інтелігенції (з 2002 р.) З 1985 по 2000 рік Шаблій О.М. керував Тернопільською науково-кординаційною радою Західного наукового центру НАН України і МОН України. Наш ювілянт є автором 250-ти наукових праць, 20 патентів України на винаходи та більше десяти авторських прав на новітні технології. Під його керівництвом захищено 12 кандидатських та 3 докторських дисертації. Останніми роками Олег Миколайович плідно працює над створенням енергоощадних опалювальних систем.

З ювілеєм щедрої долі щиро вітаємо Вас, шановний Олеже Миколайовичу! Зичимо Вам доброго здоров’я, злагоди й миру та Божого благословення на многая та благая літа!

Від імені колективу — Петро ЯСНІЙ,
ректор ТНТУ ім.І.Пулюя, професор