Розвиваємо співпрацю з університетами Польщі

Відповідно до запрошень університетів-партнерів в Республіці Польща делегація ТНТУ, очолювана ректором університету професором Петром Яснієм, перебувала з візитом в Опольській політехніці, Вищій школі менеджменту з безпеки праці в м. Катовіце та Лодзькій політехніці. Візит фінансово підтриманий приймаючими сторонами.

Під час перебування в Опольській політехніці (ОП) 9-10 червня 2015 року ректор університету прийняв участь у Національному з'їзді деканів факультетів будівництва та архітектури. У цьому форумі також брали участь ректор-комендант Військової технічної академії, генерал Жигмунт Мїрчик, ректор Вроцлавської політехніки, професор Тадеуш Венцковський, ректор Познанської політехніки, професор Томаш Лодиговський. На форумі обговорювались питання співпраці сучасної науки з промисловістю, організації спільних проектів ЄС та комерціалізації результатів досліджень. Учасники форуму відвідали будівництво 3 і 4-го енергоблоків Опольської теплової електростанції, яка буде працювати на кам'яному вугіллі, що видобувається на копальнях Шльонська. Планова потужність кожного з блоків складе 900 МВт.

У ході візиту професор Ясній П.В. ознайомився з навчальними і науковими лабораторіями факультету будівництва та архітектури та механічного факультету ОП, зокрема, з науковою лабораторією з дослідження міцності і витривалості матеріалів за сталоамплітудного і експлуатаційного спектрів навантаження, напружено-деформованого стану елементів конструкцій, лабораторіями кафедри автомобілів з дослідження параметрів роботи двигунів внутрішнього згорання. Під час зустрічі з деканом механічного факультету професором Тадеушем Лагодою висловлено взаємну зацікавленість у проведенні спільних досліджень з міцності і довговічності матеріалів за погодженими напрямками. Обговорено стан підготовки і узгодження магістерських навчальних планів за спеціальністю обладнання і технологічні процеси харчових виробництв та інженерна механіка.

9 червня відбулась зустріч з ректором Опольської політехніки, професором Мареком Тукендорфом, на якій було обговорено стан виконання угоди про співробітництво між нашими університетами за програмою подвійних дипломів на факультеті будівництва і архітектури та на механічному і економічному факультетах. Ректор Опольскої політехніки розповів про функціювання міжнародного консорціуму Прогрес 3, до якого входять ряд університетів Польщі, Словаччини та Чехії, та запропонував ТНТУ приєднатися до вказаного консорціуму. Це полегшить і зробить більш ефективною роботу з підготовки і реалізації спільних проектів за програмами Еразмус + і Горизонт 2020.

У Ополє відбулась зустріч також з деканом факультету архітектури і будівництва професором Стефанією Грещук та обговорено проблемні питання пов'язані з формуванням і узгодженням спільних навчальних планів підготовки магістрів з промислового і цивільного будівництва. Сторони висловили також зацікавленість у відкритті програми підготовки докторантів з будівництва у ОП і спільної підготовки фахівців за програмою PhD.

Під час перебування у Вищій школі менеджменту охорони праці в м. Катовіце 11 червня 2015 року відбулась зустріч з ректором Еліжбетою Кравчик, на якій обговорено питання навчання студентів ТНТУ за програмами спільних магістерських дипломів за спеціальностями менеджмент в логістиці, менеджмент безпеки та гігієна праці у виробничих процесах за дистанційною формою навчання. Підписано базову угоду про освітню і наукову співпрацю між ТНТУ і Вищою школою менеджменту охорони праці. Було ознайомлено також з матеріально-тезнічною базою та навчальними лабораторіями вищого навчального закладу.

В ході візиту в Лодзькій політехніці 12 червня 2015 року на зустрічі з ректором, професором Станіславом Білецьким обговорено питання реалізації рамкової угоди про співпрацю в галузі науки і освіти, укладеної між університетами у 2014 році, зокрема питання узгодження навчальних планів та навчання студентів ТНТУ за програмами спільних магістерських програм та започаткування спільних докторантських студій в галузі інженерної механіки, інформаційних технологій, архітектури та будівництва. Під час перебування в політехніці ознайомлено також з науковою бібліотекою, матеріально-технічною базою центру інформаційних технологій, факультету механіки, Інституту металорізальних верстатів та технології машинобудування, фабрики інженерів ХХІ століття. З керівниками цих підрозділів обговорено форми співпраці з питань, що мають взаємну зацікавленість.

Під час відвідування будівництва 3 і 4-го блоків Опольської ТЕС
З ректором Опольської політехніки Мареком Тукендорфом (посередині) та проректором із розвитку та співпраці Кшиштофом Маліком (зліва)
З ректором Лодзьської політехніки професором Станіславом Білецьким