Студенти ТНТУ відвідали найвизначніші замки Галичини

31 жовтня 2015 року відбулася ще одна пізнавальна поїздка студентів університету історичними місцями нашої країни. На цей раз студентський профком підготував маршрут, що охоплював найвизначніші замки Галичини.

Першим ми відвідали Підгорецький палац, який вразив нас своєю пишністю — не даремно його називають «Галицьким Версалем». До замкового комплексу входять: палац, оточений бастіонними укріпленнями, валами, ровами, парк що знаходиться на 3 терасах і є пам'яткою садово-паркового мистецтва державного значення, костел XVIII ст. та заїжджий двір.

Після огляду Підгорецького палацу ми вирушили до ще одного свідка давнини — Олеського замку. Цей замок найстаріший в Галичині, історики називають його колискою польських королів. Цікавим є те, що цей замок також можна вважати колискою заклятого ворога цих королів — гетьмана українських козаків Богдана Хмельницького, який провів тут свої дитячі роки, про що свідчить меморіальна дошка на камені у парку. Сам замок вражає розкішшю, в його експозицію входять: шпалерний зал XIV ст., 2 картинних зали із портретами шляхтичів і власників замку, зал іконопису, «Віденський» зал з найбільшою картиною України «Битва під Віднем» (8х8 метрів) та зал скульптури із бароковими скульптурами школи «українського Мікеланджело» Іоана Пінзеля.

В кінці нашої подорожі, на зворотній дорозі з Олеська ми завітали в Золочівський замок. Цей замок збудовано у І пол. XVII ст., він представляє неоголландський тип оборонних споруд і належить до пам’яток типу «palazzo in fortezzo», тобто поєднує функції оборони і житла. Від колишньої споруди сьогодні збереглися Великий палац, Китайський Палац і значно перебудована у кін. XIX ст. надбрамна вежа. Тут, у давніх панських покоях, розміщено експозицію «Інтер’єри історизму», де представлено меблі і живопис. Чи не найбільше нас зацікавив великий зал палацу, де представлено інтер'єр тронного залу. Цей зал прикрашають камін та львівська піч ХІХ ст. Також тут представлені герби європейських держав XVII-XVIII ст. і трон.

Подорож замками Галичини подарувала усім студентам багато позитивних емоцій, не в останню чергу завдяки гарній компанії та чудовій сонячній погоді.

Студентський профком планує і надалі продовжувати цикл пізнавальних екскурсій та запрошує студентів активно долучатися до розробки власних цікавих маршрутів.

Наталія Соболівська — заступник голови студентського профкому, учасниця екскурсії