На навчання до Німеччини

Студентка механіко-технологічного факультету Марія Шершень з 27 червня по 15 жовтня 2015 року проходила сільськогосподарську практику на фермерському господарстві Gemüsebau van Cleef у федеральній землі Північна Рейн-Вестфалія (Nordrhein-Westfalen) в Німеччині по програмі Німецького селянського союзу. Після завершення програми дівчина була відзначена, як краща практикантка, та отримала чудову нагоду продовжити навчання у Німеччині на запрошення Баварського навчального закладу з підвищення кваліфікації аграрних фахівців «Herrsching». Марія вирішила скористатись запрошенням і уже незабаром вирушить на трьохмісячний курс навчання до Німеччини.

Практика на підприємстві, як зазначає студентка ТНТУ, спеціалізувалася на механізації, електрифікації та автоматизації/комп’ютеризації сільськогосподарського виробництва, а також виробництва теплової та електричної енергії із поновлюваної сировини. Під час практики вона засвоїла навчально-практичний курс «Технології сільськогосподарського виробництва, аграрна політика та політика охорони навколишнього середовища» у Сільськогосподарському навчальному науково-випробувальному центрі «Іден», а також пройшла вступний навчально-практичний семінар за програмою Фонду Шорлемера у сільськогосподарській школі Дойла в Німбурзі.

Програма семінару включала наступні теми:

  • Основи керування сучасними сільськогосподарськими тракторами.
  • Комплектування та регулювання ґрунтообробних машинно-тракторних агрегатів.
  • Застосування спеціалізованої кормозбиральної техніки.
  • Використання альтернативного пального та мастильних матеріалів в сільському господарстві.

Навчально-практичний семінар проводився з використанням сучасних машин, визнаних на міжнародному рівні виробників аграрної техніки.

На двох проміжних семінарах разом з іншими українськими практикантами наша студентка відвідала провідні підприємства, серед яких — один із найбільших у світі виробників сільськогосподарської техніки та запасних частин — компанія СLASS KGaA, прослухала лекції по машинобудуванню та переробці рослинної та тваринної продукції. Також прийняла участь у семінарах Німецького селянського союзу на теми соціально-політичного й економічного благоустрою Німеччини, країнознавства та культурології.

Студентка задоволена практикою, оскільки отримала величезний практичний досвід роботи на підприємстві, відвідала безліч курсів та семінарів, багато подорожувала, вивчала культуру Німеччини, удосконалила свої знання німецької мови, познайомилася з спеціалістами з різних галузей техніки та сільського господарства, і впевнена, що все це допоможе їй у майбутньому стати хорошим фахівцем своєї справи.

Отож, бажаємо Марії Шершень подальших успіхів у навчанні та цілеспрямованості в опануванні майбутньої професії.