Виставка «Трагічні скрижалі української науки»

Аби звернути увагу суспільства, і насамперед молоді, на досягнення та перспективи української науки й трагічну долю видатних українських учених, 8 квітня 2016 року в Українському домі «Перемога» Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» імені Василя Стуса, Мистецький Фонд імені Короля Данила за сприяння Тернопільської міської ради презентували виставку професора Василя Шендеровського «Трагічні скрижалі української науки».

В історичній експозиції представлено 22 нариси з описом наукового доробку та трагічного життєвого шляху українських вчених, серед яких є чимало вихідців з Тернопілля. Зокрема, представлено матеріали про славетних науковців нашого краю: біохіміка, гігієніста, епідеміолога Івана Горбачевського; фізика, оптика, кристалографа Олександра Смакулу; історика Теофіла Кострубу; історика літератури Андрія Музичку; географа, картографа Степана Рудницького, психолога, педагога, філософа Степана Балея; правознавця, політолога Станіслава Дністрянського; мовознавця Зенона Кузелю; зоолога-ентомолога Олександра Неприцького-Грановського; фізика-теоретика Зенона Храпливого; літературознавця, педагога Кирила Студинського; історика, археолога Ігоря Герету.

«Чому «Трагічні скрижалі української науки»? Тому що це люди, більшість з яких пройшли важкі випробування, окрім того, що вони були науковцями, досягнули високого наукового успіху, кожен з них у своїй царині, хто в математиці чи хімії, в історії чи географії, вони за свій патріотизм, за свою позицію були піддані репресіям і багато з них потрапили у табори. І знову я особливо хочу звернутися до молоді, яка повинна знати, що ця частина історії, що сьогодні присутня тут, це те підґрунття на якому ми, українці, повинні формувати свої лідерські якості, своє бажання і мотивацію бути успішними. Як і у житті університету, так і у житті міста, мабуть, таку подію важко переоцінити. Ми ще не до кінця розуміємо на чому ґрунтується наш дух, наша воля, наші успіхи, але згадані тут видатні науковці — це ті люди, які стали основою, фундаментом для подальшого формування українського наукового суспільства, нових особистостей в царині науки», — відзначив вагомість і значущість внеску українців у розвиток світової науки ректор університету, професор Петро Ясній.

Автор та керівник проекту — провідний науковий співробітник Інституту фізики НАН України, доктор фізико-математичних наук, професор, дійсний член НТШ Василь Шендеровський наголосив, що виставка має на меті спонукати громадськість, а передусім молодь, до усвідомлення історичної минувшини, утвердження духовності, національної свідомості та патріотизму.

У рамках відкриття виставки професор В.А.Шендеровський прочитав доповідь про видатних українських вчених та презентував тритомне видання «Нехай не гасне світ науки», у якому представлено 150 людських доль, які відображають стан української науки в жорстоких умовах тоталітаризму, розкривають форми спротиву вчених і реалізації своїх наукових ідей у чужих країнах.

«Якщо сьогодні провести оцінку того, що дали відомі українські вчені для технічного прогресу за останніх півтора століття, то я можу з упевненістю погодитися з думкою доньки нашої славної Ліни Костенко — Оксаною Пахльовською, яка сказала, що «у кожній ділянці технічного прогресу є вклад українського вченого» і я цю тезу цілком підтримую»,— зауважив Василь Шендеровський.

На презентації музейної експозиції побували представники громадськості міста, науковці та студенти технічного, медичного, педагогічного вишів Тернополя.

Виставка, розгорнута у виставковому залі Українського дому «Перемога» (м.Тернопіль), триватиме до 13 квітня 2016 року. Запрошуємо всіх охочих і зацікавлених оглянути експозицію.