Навчальна екскурсія на Богородчанську сонячну електростанцію

19 квітня 2016 року студенти та викладачі факультету прикладних інформаційних технологій та електроінженерії за спеціальністю «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» провели тематичну екскурсійну поїздку на сонячну електростанцію «Богородчанська-1», яка розташована в с. Старі Богородчани Івано-Франківської області і входить до групи компаній «ЕКО-Оптіма»

Так, в ході екскурсії політехніки дізнались, що спорудження цієї електростанції здійснено на власні кошти групи приватних інвесторів — громадян України, а спільний проект розроблено українською компанією «Еко-оптіма» та чеською ТТС-енерго. СЕС розмішена на території 6 га, потужність становить 2802 кВт, річне виробництво електроенергії оцінюється в 2,957 тис. кВт годин, обсяг випуску електроенергії в ОЕС України складає 2893 тис. кВт годин. Основу сонячної електроенергії становлять фотовольтажні модулі чеської фірми в кількості більш ніж 12 тис. Вартість електростанції становить майже 38 млн грн., окупність — через 6-7 років.

Змістовну і цікаву тематичну лекцію для студентів на виробничих потужностях енергооб’єкта провели заступник генерального директора станції Микола Єфімчук та головний менеджер електротехнічного відділу Василь Різак, які пояснили принцип роботи станції, технологію отримання, перетворення та передачі енергії в об’єднану мережу. Зі своєї сторони студенти і викладачі передали подяку працівникам станції від керівництва нашого університету.

Викладачі і студенти також побували у Манявському Хресто-Воздвиженському чоловічому монастирі, який в історії називають ще другим Афоном. Ця древня святиня, унікальне диво зодчих і природи, що розташована між схилами гір, вкритих вічно зеленими смереками, з цілющою джерельною водою та мікрокліматом, була заснована 1608 року вихованцями Афону Йовом Княгиницьким та Іваном Вишенським. Обитель в свій час відвіду¬вали Київські митрополити Іов Борецький і Петро Могила, гетьмани України Б. Хмельницький і І. Виговський, господарі Молдови та Валахії Є.Могила і В. Лупу, королі Речі Посполитої Ян III Собеський та ін.

На завершення екскурсії студенти і викладачі відвідали обласний центр Прикарпаття — Івано-Франківськ, де мали змогу ознайомитися з містом, його історичними пам’ятками, парками та скверами.

Такі поїздки вже стали традиційними для студентів і викладачів даної спеціальності, так як збагачують практичний професійний досвід, дають можливість познайомитися з провідними спеціалістами, пізнати історію, культуру, природні ландшафти нашого краю, відкрити новий інтелектуальний та духовний світогляд.

Богдан Оробчук,
заступник декана ФПТ