У ТНТУ презентували «Програму стажування німецького бізнесу для України 2017 року»

27 квітня 2016 року в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя відбулася презентація «Програми стажування німецького бізнесу для України 2017 року». Програму представив Мартін Ройтен, координатор проекту від Європейського бюро з міжнародного співробітництва у сфері освіти Торгово-промислової палати України.

У ході візиту до університету пан Ройтен зустрівся з ректором, професором Петром Володимировичем Яснієм та першим проректором Миколою Мирославовичем Митником, оглянув лабораторії Центру інформаційних технологій та провів круглий стіл у Науковому парку університету з представниками бізнесу.

На презентації Мартін Ройтен зазначив, що у тернопільських студентів є чималі шанси виграти стипендію, оскільки з нашого регіону ще не було переможців за останні два роки існування програми.

Для участі у програмі стажування у 2017-ому році необхідно до 6-го червня 2016 року зареєструватися на сайті програми stipendienprogramm-ukraine.de та надати перелічені там документи. Особливу увагу Мартін Ройтен звернув на заповнення CV та мотиваційного листа тому, що за цими документами проводиться початковий відбір студентів та формуються перші враження про претендентів. У червні-липні усіх кандидатів чекатиме особисте інтерв’ю з представниками німецької стипендіальної програми в одному з чотирьох міст: Київ, Харків, Львів, Одеса (залежно від профілю претендента). За підсумками інтерв’ю буде складено лист-рекомендація на 100 претендентів, що будуть надіслані кожній німецькій компанії, що беруть участь у програмі. Компанії проведуть із студентами додаткові співбесіди та остаточно відберуть стажерів. Завершиться відбір у листопаді. 1 лютого 2017 року за планом всі українські стажери разом вилітають до Берліна.

Програма стажувань німецького бізнесу в Україні для студентів 3-5 курсів та аспірантів

Програма стажувань німецького бізнесу в Україні пропонує студентам 3-5 курсів (також аспірантам до 30 років) унікальну можливість отримати практичний досвід роботи у провідних компаніях Німеччини протягом декількох місяців. Стипендіати можуть застосувати на практиці отримані в університеті теоретичні знання, розширити свою кваліфікацію і отримати уявлення про корпоративну культуру в Німеччині.

Термін стажування 3-5 місяців, з лютого по червень 2017 року. Щороку близько 30 українських студентів виграють дану стипендію.

Програма фінансується Федеральним міністерством Німеччини з економічної співпраці і розвитку (BMZ) і за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ). Стипендіати отримують щомісячну фінансову допомогу розміром 550 євро/місяць. Крім цього, організатори також покривають витрати студентів на переліт з України до Німеччини та у зворотному напрямку, трансферт з Берліну до місця стажування, транспортні витрати у Німеччині. Приймаюча сторона надає стипендіату достойне житло, стажисти отримують медичну страховку. В окремих випадках – в залежності від статусу студента, законодавство Німеччини передбачає додаткову оплату праці з боку підприємства. Візи для стажистів безкоштовні, оскільки вони є урядовими стипендіатами.

Відправити свою заявку на участь можна до 6 червня 2016 року за посиланням: stipendienprogramm-ukraine.de/en/applicants/1st-step-online-application/. Проте не відкладайте подання заявки на останні дні.

Хто може подати заявку?

Студенти вищих семестрів (щонайменше 2 повних роки навчання, студенти, що закінчують другий курс у цьому році можуть подавати заявку), а також молоді випускники (які здали екзамени не раніше 1 квітня 2014 року) з практичним досвідом у наступних галузях: інженерія (інженерна механіка, електротехніка, машинобудування, будівництво, технологічна підготовка виробництва і т.д.), металообробка (зварювання), транспорт та логістика, енергетика, електроніка, інформаційні технології, телекомунікації, сільське господарство, фінанси, страхування, банківська справа, бізнес консалтинг, аудит, торгівля, технології охорони навколишнього середовища (біотехнології), хімічна промисловість, медіа, журналістика.

Даний перелік є загальним, тому відповідність вашої навчальної програми критеріям конкурсу можна перевірити тут: stipendienprogramm-ukraine.de/wp-content/uploads/2016/03/matrix20091.jpg

Апліканти повинні мати знання німецької і / або англійської мови (перевіряється на співбесіді).

Необхідні документи для подання заявки:

  • мотиваційний лист 1-2 сторінки англійською або німецькою мовою (letter of motivation), зразки international.lnu.edu.ua/outgoing-mobility/main-documents/motivation-letter/
  • резюме з якісним фото, англійською або німецькою мовою (CV, curriculum vitae, відомості про освіту та професійний досвід), зразки international.lnu.edu.ua/outgoing-mobility/main-documents/cv/
  • виписка із заліково-екзаменаційних відомостей або залікової книжки завірена деканатом вашого факультету (overview of grades, transcript of records, original and one’s own translation)
  • рекомендаційний лист (letter of reference, характеристика від декана, викладача, наукового керівника з описом особистих та професійних якостей апліканта під час його навчання та праці), зразки international.lnu.edu.ua/outgoing-mobility/main-documents/recommendation-letters/
  • сертифікати (подаються при наявності, наприклад мовні сертифікати, професійні дипломи про робітничу кваліфікацію або підвищення кваліфікації з фаху, довідки про участь у міжнародних програмах)

Документи складаються німецькою або англійською мовами у формі сканів у pdf-форматі в ОДНОМУ файлі за веб-адресою: stipendienprogramm-ukraine.de/en/applicants/1st-step-online-application/.

Перед поданням заявки можна отримати консультацію у відділі міжнародних зв’язків ТНТУ, к.44, корпус 2.

Додаткова інформація: