Українці діаспори відвідали наш університет

21 травня 2016 року наш університет відвідали очільники міжнародних організацій української діаспори Ярослава Хортяні — голова Європейського конгресу українців (перший заступник президента Світового конгресу українців) та голова Світового конгресу українських молодіжних організацій — Мирослав Гочак, помічник голови Європейського конгресу українців — Брігіта Суперак. У прийомі високих делегатів зарубіжного українства прийняли участь проректор з наукової роботи, професор Роман Рогатинський, начальник відділу міжнародних зв’язків, доцент Валерій Лазарюк, заступник декана факультету економіки та менеджменту, доцент Тетяна Винник та Наталія Зарицька, начальник відділу міжнародного співробітництва та фандрайзингу Тернопільської ОДА.

Гості, учасники Міжнародного інвестиційного форуму «Тернопільщина Invest – 2016», поділились враженнями від перебування на Тернопільщині, розповіли про діяльність української діаспори в Угорщині та Сербії, особливості організації навчання закордонних українців у вищих навчальних закладах в Україні. Ознайомившись та оглянувши експозиції музею університету та Івана Пулюя, виставки професора Василя Шендеровського «Трагічні скрижалі української науки», пані Ярослава Хортяні зазначила важливість поширення інформації серед закордонної громади про здобутки видатних українських науковців, підкресливши їх яскравий приклад патріотизму, вірності українській мові та культурі у далекому зарубіжжі. На зустрічі проректор з наукової роботи, професор Роман Рогатинський закцентував увагу на необхідності налагодження контактів через представників української громади у Європі та світі з іноземними університетами для об’єднання зусиль з науковцями ТНТУ з приводу організації спільних досліджень у рамках європейських конкурсів Горизонт 2020 та Еразмус+. Сторонами було окреслено перелік таких «вишів» в Сербії та Угорщині та погоджено спільну програму розвитку безпосередніх контактів між ними та ТНТУ.

Під час розмови домовились про можливість розширення центрів дистанційного навчання закордонних українців у ТНТУ, запропоновано створити спільний підрозділ щодо організації такої роботи. На даний час університет співпрацює з об’єднаннями української діаспори у США, Канаді, Португалії, Великобританії, Іспанії та Словенії.

На згадку пані Ярослава Хортяні залишила запис у книзі почесних гостей університету та подарувала університету журнал «Громада» та диск із записами поезії Тараса Шевченка у виконанні угорських відомих акторів.