Студентська екскурсія

У неділю, 22 травня 2016 року, студенти університету взяли участь у екскурсійній поїздці у м. Луцьк, яку організував студентський профком.

Основним оглядовим пунктом екскурсійної програми був Луцький замок, також відомий як замок Любарта. Тут студенти дізналися, що замок збудований ще у XIII - XIV столітті. Разом з іншими старовинними спорудами він входить до складу державного заповідника «Старий Луцьк». Побудував його литовський князь Любарт. Замок став його резиденцією. Раніше на місці замку було дерев'яне укріплення (XI ст.), яке витримувало тривалі облоги. У 1259 році Лучеськ, як у ті часи називали Луцьк, був захоплений воєводою хана Батия – Куремсою. Усі міські укріплення розібрали. Їхнє будівництво відновилося лише в XIV столітті.

Після відвідин замку політехніки обрали ще один цікавий маршрут ― екскурсію підземеллями Кафедрального костелу Петра і Павла. Цей костел є яскравим прикладом архітектури ренесансу, збудований на основі вписаного у квадрат грецького хреста, вважається найвищим серед східних храмів єзуїтського ордену, його висота сягає 42м., а підвали заглиблені ще на 6м. Загалом споруда складається з трьох ярусів, біля головного входу і на кутах виступу центрального нефу розміщені пілястри, поля між якими розчленовані на під-яруси. Нижній ярус завершується карнизом, середній представлений центральним нефом, а верхній утворюється куполами, що увінчані католицькими хрестами. Західна вежа костелу має чотирикутну форму, а східна – восьмикутну, що є досить неординарним явищем в архітектурі.

Далі наші студенти відвідали будинок скульптора Миколи Голованя, який є архітектурною пам'яткою та розташований на території Історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» на березі річки Стир. Проект будинку розробив волинський архітектор Ростислав Метельницький. Подвір'я, стіни, дах будинку прикрашають кам'яні скульптури різних стилів. Загалом тут понад 500 скульптур. На фронтоні будинку розміщено півторатонний барельєф із зображенням усіх членів сім'ї скульптора.

Сподіваємось, приємні враження, які залишилися від знайомства зі старовинним містом, надовго запам’ятаються студентам і не раз надихатимуть їх на плідну творчу та наукову працю, а також на нові спільні мандрівки.

Пастущин Олеся,
голова профбюро факультету економіки та менеджменту