Читацька конференція за романом Юрія Горліс-Горського «Холодний Яр», присвячена Дню Героїв

25 травня 2016 року, у 90-ту річницю загибелі Головного провідника української національно-визвольної боротьби 1917-1921 років Симона Петлюри, в університеті відбулась читацька конференція за історико-документальним романом Юрія Горліс-Горського «Холодний Яр», присвячена Дню Героїв.

Учасники конференції – студенти ТНТУ під звуки пісні «Ми в бій підем» у виконанні Тараса Прохаська переглянули відеоролики про події на Майдані під час Революції Гідності, а також національно-визвольної революції 1917-20-их років, боротьби УПА.

Ярослав Нікітіч, студент групи РБ-21, продекламував Декалог українського націоналіста у супроводі гімну українських націоналістів «Зродились ми з великої години». Також він розповів про День Героїв як день пам’яті усіх українців, що присвятили своє життя нашій з вами свободі, тих, хто боровся і захищав Україну. Хвилиною мовчання учасники конференції вшанували їх пам’ять.

Організатор конференції, доцент кафедри української та іноземних мов, к.філол.н. Равлів Ігор Петрович, продекламував вірш Т.Шевченка «Холодний Яр», який згадується у романі Юрія Горліс-Горського «Холодний Яр», наголосивши, що українські герої – це не розбійники, як говорять вороги, котрих чекає вогонь Холодного Яру, а патріоти, готові віддати свої серця за Україну.

Яна Моргунець, студентка групи РБ-21, розказала про місцевість Холодний Яр на Черкащині, «в якій все говорить про сумне і радісне минуле України». Згадувались такі дорогі для кожного українця місця, як Чигирин, Суботів, Мотронинський монастир.

Студенти групи РБ-21 Волошинська Ольга і Холостенко Віталій розповіли про героїчну і цікаву постать самого Юрія Горліс-Горського, українського військового і громадського діяча, старшини Армії УНР, письменника. Найвідоміший його твір – це історико-документальний роман «Холодний Яр», у якому іде розповідь про «Холодноярську Республіку», яка під українським національним жовто-блакитним прапором УНР та чорним прапором Холодного Яру, де було написано «Воля України – або смерть!», вела запеклу збройну боротьбу за Українську державу аж до 1922 року.

Найцікавішими були виступи студентів, які ділилися своїми думками від прочитання «Холодного Яру». Для них це були нові відкриття і незабутні враження. Нікітіч Ярослав закликав учасників конференції прочитати цей роман, як Біблію, як «Кобзар» Тараса Шевченка. Столяр Максим, Жаран Ніна, Николайчук Володимир, Дорофей Валентин, Дідуник Олег, Дрозд Микола, Юр’єв Олександр із хвилюванням промовляли, висловлюючи своє захоплення силою духу, незламністю головних героїв роману, цитували окремі рядки з нього і пов’язували їх із сучасними подіями в Україні.

На столах всіх учасників конференції для ознайомлення була представлена література національно-патріотичного спрямування з особистої бібліотеки І.П.Равліва.

Ведучі цього заходу були нагороджені книгою Анатолія Багнюка «Символи українства», а ті, хто брав участь в обговоренні роману, – буклетом про Героя України Романа Шухевича і збіркою віршів Дмитра Павличка «На Майдані».

Згодом звучала пісня Ореста Лютого, псевдонім Антона Мухарського, де йдеться про путінських загарбників, котрі «заблукали» на Донбасі. Головним героєм цього твору, від імені якого ведеться оповідь, є воїн із Чорткова.

Заповітна мрія усіх борців за волю України — незалежність і соборність. У їх пам’ять, з метою утвердження нашого духу і незламності учасники конференції виконали Державний Гімн «Ще не вмерла України і Слава, і Воля».

Завершилось дійство патріотичним фотофлешмобом у вишиванках.