«Транспортна стратегія України на період до 2020 року»

12 липня 2016 року відбулася робоча зустріч першого заступника голови Тернопільської обласної державної адміністрації п. Крисака І.Б. та науковців Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя д.т.н., проф. Поповича П.В., ст. викл., к.т.н. Шевчук О.С., к.т.н., доц. Дзюри В.О., ст. викл., к.т.н. Цьоня О.П.

Учасників проінформовано — відповідно до «Транспортної стратегії України на період до 2020 року», що транспортний сектор частка якого у валовому внутрішньому продукті України становить 9,3%, а чисельність працівників галузі становить 7% від загальної чисельності зайнятого населення, відіграє важливу роль у соціально-економічному розвитку України. На робочій зустрічі наголошено, що ні один вищий навчальний заклад Тернопільської області окрім ТНТУ ім. І. Пулюя, не готує фахівців за спеціальністю «Транспортні технології (на автомобільному транспорті)». За адміністративними даними Державної служби статистики України, Тернопільського регіонального центру зайнятості для Тернопільської області транспорт є однією з провідних галузей економіки, вартість основних засобів якої становить біля 20% загальної вартості виробничого потенціалу області, а регулярні перевезення в області здійснюють понад 2700 суб’єктів підприємницької діяльності. Потреба установ, підприємств і організацій у кваліфікованих працівниках за видом діяльності транспорт складає 8% від загальної потреби в працівниках для заміщення вакантних місць. Підприємства західного регіону України в цілому та Тернопільська область, зокрема, потребують спеціалістів з транспортних технологій.

У контексті проведення зустрічі були обговорені питання забезпечення конструктивної співпраці ТОДА і Центру транспортних технологій та логістики ТНТУ ім. І. Пулюя, який є Регіональним центром державного підприємства «Державний автотранспортний науково-дослідний і проектний інститут» Міністерства інфраструктури України, враховуючи вимоги Директиви 2003/59/ЄС Європейського Парламенту і Ради про початкову кваліфікацію і періодичну підготовку водіїв автомобільного транспорту для перевезення товарів або пасажирів, щодо науково-методичного забезпечення процесу підвищення кваліфікації керівників та спеціалістів, діяльність яких пов’язана з наданням послуг автомобільного транспорту, зокрема вантажних перевезень (міжнародних і внутрішніх), пасажирських перевезень (міжнародних і внутрішніх), безпеки та охорони праці на автомобільному транспорті.