Програмні інженери ТНТУ навчаються і стажуються в наукових лабораторіях Вищих шкіл Парижу

Кафедра програмної інженерії Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя здійснює тривалу результативну науково-освітню кооперацію з французькими університетами світового рівня — Університетом П. і М. Кюрі Париж 6, Вищою школою індустріальних фізики та хімії Парижу, Університетом А. Пункаре та ін., включаючи виконання проектів за програмою спільних дій між Україною і Францією «Дніпро» та спільну підготовку магістрів за спеціальністю 121 «Інженерія програмного забезпечення», а також обміни науковців.

Цьогоріч студент-магістр ТНТУ Іван Мудрик (спеціальність «Інженерія програмного забезпечення») отримав можливість навчатись за програмою академічної мобільності для магістрів у Вищій школі індустріальних фізики та хімії Парижу ( ESPCI Paris) тривалістю 5 місяців (лютий - липень 2016 року) як стипендіат французького уряду під спільним науковим керівництвом завідувача кафедри програмної інженерії, доктора фізико-математичних наук, професора М.Р. Петрика (ТНТУ, Україна), професорів Андре Легранда та Ізабель Ріваль, (Університет П. і М. Кюрі Париж 6 (UPMC) — ESPCI Paris Tech, Франція), Марі Відeлє (UPMC - Інститут головного та спинного мозку (ICM CNRS), Франція).

Навчання здійснювалось за узгодженою програмою, що передбачала вивчення окремих професійно орієнтованих дисциплін у Франції з їх перезарахуванням в ТНТУ на основі отриманих сертифікатів. У рамках даної науково-освітньої програми, окрім навчання, студент І.Мудрик як член спільної українсько-французької команди був залучений до розробки програмної системи (середовище розробки Java, JavaScript, OS Android) для ідентифікації і визначення ступеню тремору (тремтіння) від розладів координації рухів та тремтіння кінцівок людського організму в лабораторії нейрохірургії ICE Національного центру наукових досліджень Франції CNRS. Даний програмний проект є результатом спільної наукової програми кафедри програмної інженерії ТНТУ з французькими лабораторіями ESPCI та ICM, започаткованої у 2010 році, що передбачала низку наукових зустрічей провідних фахівців кафедри у Франції (Петрик М., 2012-2016, Михалик Д, 2011) та французьких науковців у Тернополі (Фресар Ж., 2013-2015), спільних публікацій у світових високорейтингових наукових журналах, семінарів.

Науковий проект студента І.Мудрика був успішно презентований ним англійською мовою і захищений перед спільною французько-українською комісією в Парижі в липні цього року. Починаючи з 2017 року, продовжувати розвивати цей проект в Парижі буде ще один студент ТНТУ Дмитро Безух. Хлопець активно долучався до роботи над проектом і є претендентом на отримання стипендії французького уряду. Розроблений спільною командою програмний продукт, успішно апробований в одній із головних паризьких клінік, і отримав високі оцінки французьких медиків, що відкриває нові можливості щодо розширення наукової кооперації та практичного впровадження, як у Франції так, і в Україні.

Варто відзначити, що значному розвитку франко-української науково-освітньої кооперації в університеті сприяла низка подій, зокрема участь делегації ТНТУ (ректора П.В. Яснія та завідувача кафедри програмної інженерії М.Р. Петрика) у Генеральній Асамблеї Мережі Вищих інженерних шкіл Франції Rèseau “n+i” 20-25 лютого 2013 року в Парижі, де у Люксембурзькому палаці (колишня королівська резиденція епохи ренесансу, зараз Сенат Франції) ректор Петро Ясній презентував широкомасштабну програму міжнародної кооперації університету. Після обговорення даної програми вперше в Україні підписано ряд угод про співпрацю, підготовку магістрів за програмами подвійних дипломів та спільну підготовку аспірантів і докторантів за подвійним науковим керівництвом (програма Co-tutelle).

Не менш вагомим у цьому контексті був офіційний візит Надзвичайного і Повноважного Посла Французької Республіки, його Високоповажності, п. Жака Фора до ТНТУ в червні 2010 року, його участь у міжнародній конференції з питань європейської освітньої інтеграції.

Сьогодні студентський корпус університету є надзвичайно ерудованим та мотивованим щодо отримання нових знань, а число студентів ТНТУ щорічно поповнюється кращими випускниками шкіл з високими показниками зовнішнього незалежного оцінювання. Рівень навчальної підготовки і матеріальна база провідних випускових кафедр університету забезпечує поглиблене вивчення основних фундаментальних та професійно-орієнтованих дисциплін, включаючи, практичне використання новітніх технологій програмування та обробки інформації, володіння англійською, французькою та іншими іноземними мовами.

Французька освіта приваблює багатьох студентів високими стандартами та відмінною якістю, в основі якої лежить універсальний та ефективний підхід подання інформації із збалансованою теоретичною і практичною підготовкою. Завдяки вдалому поєднанню науки та інженерії випускники вищих шкіл та університетів найкраще підготовлені до роботи та життя в цілому. Ще однією перевагою навчання у Вищих школах Франції є пряме прикріплення студентів до виробничих потужностей та підприємств, установ, де після завершення навчання кожен, зазвичай, вдало працевлаштовується. Французькі вищі навчальні заклади займають одні з найвищих позицій в світових рейтингах навчальних закладів, а дипломи французьких університетів високо цінуються в усьому світі.

Освіта в провідному європейському виші розширює кругозір, сприяє отриманню цінного нового досвіду і нових знань, вивченню та вдосконаленню володіння іноземними мовами, підвищує рівень комунікабельності і вільного спілкування з людьми, що є надзвичайно важливим в теперішньому інформаційному суспільстві.

У професійному плані європейська освіта — це відмінні навички роботи в міжнародній команді, як необхідний елемент підготовки сучасного програмного інженера, ІЕ-фахівця та наукового працівника. Це — можливість генерувати нові ідеї, приймати самостійно рішення, вирішувати реальні бізнес-ситуації, рухатися вперед та змінюватися в кращому напрямку.

Шлях до отримання освіти — це бачити перед собою ціль і йти до неї.

Дорогі нинішні й майбутні студенти, здобуваючи освіту в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя, ви зможете поєднати навчання у нас і закордоном і реалізувати свої найвищі запити та мрії.