Розвиток партнерств між бізнесом та університетами в контексті реалізації європейських проектів у м. Тернополі: погляд представників польських інституцій

20 - 21 вересня 2016 року у Тернополі з робочим візитом перебувала делегація з Республіки Польща. До складу делегації увійшли радник міністра Міністерства інфраструктури та розвитку (департамент програм допомоги), консультант міністра Міністерства економічного розвитку Кшиштоф Сівек, керівник підрозділу Міністерства інфраструктури та розвитку (департамент проектів допомоги) Мацей Аулак, головний спеціаліст департаменту економічного розвитку Польської агенції інформації та іноземних інвестицій Марцін Булінський, керівник аналітичного центру з обслуговування інвесторів та співпраці з бізнес-структурами мерії міста Битом Мацей Бжезіна, заступник директора департаменту економіки та сприяння розвитку Польської агенції з розвитку підприємництва Даріуш Войтажек, менеджер з розробки проектів Кілеського технологічного парку Джоанна Рудавська.

У Тернопільській міській раді відбулась зустріч польської делегації з міським головою, його заступниками, працівниками управління стратегічного розвитку міста та експертної ради при Тернопільській міській раді, яку представляла Панухник Олена Віталіївна д.е.н., професор, завідувач кафедри економіки та фінансів Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя.

Делегація прибула з метою та в рамках реалізації європейського проекту запропонувати, впровадити та провести низку заходів, успішна реалізація яких (у т.ч. в м. Тернополі) дасть змогу представникам польських бізнес-структур поділитися позитивним досвідом щодо підтримки та розвитку підприємництва, що в цілому сприятиме активізації діяльності вітчизняного бізнесу та підвищенню інвестиційної привабливості України.

Важливим моментом в ході спілкування було визначення того, що університети мають стати осередками наукової та інноваційної діяльності своїх регіонів, оскільки є носіями необхідного потенціалу. Окрім того, було обговорено найпоширеніші форми співпраці ВНЗ та компаній в Україні, основні бар’єри для налагодження партнерства та першочергові заходи для органів державного управління і місцевого самоврядування щодо створення сприятливих умов для розвитку партнерств між бізнесом та університетами.

З метою налагодження зв’язків та співпраці у Науковому парку «Інноваційно-інвестиційний кластер Тернопілля» відбулась зустріч з представниками польської делегації. Учасники зустрічі закцентували увагу на співпраці у сфері енергоощадності та інформаційних технологій, були обговорені питання щодо можливостей укладання партнерської угоди між Науковим парком «Інноваційно-інвестиційний кластер Тернопілля» та Кілеським технологічним парком.

Підсумки перебування делегації у місті Тернополі висвітлено у засобах масової інформації: