Про євроатлантичні перспективи України дискутували у ТНТУ

29 листопада 2016 року у рамках Форуму «Україна-НАТО» в приміщенні науково-технічної бібліотеки Тернопільського національного технічного університету ім. І.Пулюя відбувся круглий стіл «Україна-НАТО» за участю Сергія Джерджа – кандидата політичних наук, Голови Громадської Ліги Україна-НАТО, Івана Зайця – громадського діяча, народного депутата України 5-ти скликань, колишнього Глави Постійної делегації ВРУ у Парламентській Асамблеї НАТО, Віталія Кудлака – к.е.н, доцента кафедри економіки та фінансів, Голови ГО «ДемАльянс Тернопільщини», а також викладачів та студентів університету.

Зі вступним словом до присутніх звернувся проректор з наукової роботи д.т.н., професор Рогатинський Роман Михайлович, він привітав учасників круглого столу та подякував Центру інформації та документації НАТО в Україні за можливість проведення в університеті даного заходу.

Про діяльність та позицію Громадської Ліги Україна-НАТО розповів її голова Сергій Джердж. Також політик відзначив основні напрямки практичної допомоги Україні зі сторони НАТО, зокрема такі як кіберзахист, медична реабілітація солдат, адаптація військовослужбовців звільнених у запас. "Загалом цих напрямків співпраці близько сорока. Щодо кіберзахисту, то це надважливе питання, бо Україна у цьому напрямку потребує вдосконалення", — зазначив Сергій Джердж.

Колишній глава Постійної делегації ВРУ в Парламентській Асамблеї НАТО, народний депутат України попередніх скликань Іван Заєць наголосив, що співробітництво України з НАТО є одним з ключових механізмів безпекової політики нашої держави та спрямоване на досягнення високих стандартів країн-членів Альянсу, взаємовигідну практичну взаємодію України з Альянсом у подоланні традиційних та нових викликів і загроз, а також на забезпечення належного місця і впливу України в міжнародній безпековій системі. "Хто розуміє природу загроз, що постали перед Україною, той розуміє, що Україна повинна бути в НАТО", - вважає Іван Олександрович.

Щодо переваг і недоліків вступу України в НАТО та про формування суспільної думки з цього питання висловився Голова ГО «ДемАльянс Тернопільщини» Віталій Кудлак.

Під час проведення круглого столу було обговорено актуальність партнерства між Україною та НАТО, підведено підсумки саміту НАТО у Варшаві, окреслено проблеми, можливості та дієві інструменти на шляху до євроатлантичних прагнень України із врахуванням регіональної специфіки.

Зустріч завершилася дискусією, у ході якої учасники отримали відповіді на поставлені запитання.