Завершено розробку системи керування антенною станцією ДЗЗ для космічної галузі фахівцями кафедри приладів та контрольно-вимірювальних систем

Фахівцями кафедри приладів та контрольно-вимірювальних систем та НДЛ «Інформаційних технологій та інтелектуальних систем», що діє при кафедрі під керівництвом д.т.н., проф. Паламара М.І. успішно виконано дослідно-конструкторську роботу з розробки системи керування 5-метровою антенною станцією «Кристал 5М» для прийому інформації від низькоорбітальних супутників дистанційного зондування Землі (ДЗЗ). ДКР виконувалась згідно договору з ДНДП «КОНЕКС» м. Львів, який за замовленням Державного коcмічного агентства України (ДКАУ) виконував роботи з модернізації станції.

У Центрі прийому спеціальної інформації та контролю навігаційного поля (ЦПОСІ і КНП, http://dzz.gov.ua/CPOSI/), що є підрозділом Держаного космічного агентства України, система керування з липня цього року проходить дослідну експлуатацію для перевірки її функціональних параметрів та надійності.

Робота виконувалась у рамках Загальнодержавної цільової програми космічної діяльності України на 2013-2017, яка передбачає створення наземних станцій для забезпечення прийому інформації від супутників ДЗЗ «Січ-2-1» та «Січ-2М», запуск яких планується у недалекому майбутньому, а також прийому інформації від Європейських супутників згідно міжнародних космічних програм.

Зараз колектив виконує нове замовлення Національного центру управління і випробування космічних засобів (НЦУВКЗ, http://spacecenter.gov.ua/) космічного агентства України зі створення системи управління з більш складнішою 12-метровою антенною станцією ТНА-57.

Детальніше з науковими розробками кафедри ПВ в галузі космічного зв’язку, дистанційного зондування Землі та радіомоніторингу можна ознайомитись на сайті кафедри kaf-pv.tntu.edu.ua та сайті лабораторії «Інформаційних технологій та інтелектуальних систем» tntu.edu.ua/?p=uk/structure/research/labs/ndl-itis.

М.І. Паламар,
д.т.н., проф., завідувач кафедри приладів та контрольно-вимірювальних систем, керівник науково-дослідної лабораторії «Інформаційних технологій та інтелектуальних систем»

Після успішної здачі роботи комісії (проф. Паламар М.І., к.т.н. Стрембіцький М.О., Пастернак Ю.В., к.т.н. Чайковський А.В.)
Антенна станція «Кристал-5м» з діаметром рефлектора 5 м в ЦПОСІ і КНП
Новий об’єкт керування – 12-метрова антенна станція ТНА-57