Шлях єднання крізь віки

Дата 22 січня є знаменною для України і українців, адже у цей день ставалися доленосні для нашого народу події.

22 січня 1918 року у приміщенні Київського Будинку вчителя було підписано IV Універсал Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою.

22 січня 1919 року у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об’єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об’єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну.

Також слід згадати, що 21 січня 1990 року Україну з Києва до Львова об'єднав «живий» ланцюг, утворений сотнями тисяч людей (офіційно — 400 тисяч, неофіційно — близько 4 мільйонів наших співгромадян) в пам'ять про Акт Злуки.

Під час подій Революції Гідності День соборності України став чорним або ж кривавим. 22 січня 2014 року під час сутичок на Майдані у Києві були убиті Герої Небесної сотні Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Також впродовж доби 22 січня 2014 року був замордований невідомими викрадачами львів'янин Юрій Вербицький та зазнав смертельного поранення мешканець Турки Роман Сеник. У листопаді 2014 року українці Юрій Вербицький, Сергій Нігоян та Роман Сеник — посмертно нагороджені званням Героя України, а громадянин Білорусі Михайло Жизневський — відзначений Орденом Героїв Небесної Сотні.

День Соборності — це нагадування для всіх українців про те, що сила нашої держави — в єдності українських земель, а сила народу в єдності людей. Як зазначає у своїх публікаціях Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович: «22 січня 1918 року — це дата проголошення незалежності України. Як і тепер, ті революційні події відбувалися за обставин російської військової агресії. Головний урок цієї події полягає в тому, що незалежність і суверенність — є запорукою виживання нації. Втрата незалежності у результаті більшовицької окупації у довготерміновій перспективі призвела до мільйонних втрат серед українців від Голодомору, репресій та війн. Сьогодні захист територіальної цілісності України є святим обов'язком її громадян, продовженням боротьби попередніх поколінь за соборність».

«22 січня є другою за значенням датою після 24 серпня — Дня Незалежності України», — говорить керівник наукового управління Українського інституту національної пам’яті Ярослав Файзулін.

Минулого року Інститут національної пам’яті наголошував на тяглості української державотворчої традиції у ХХ столітті. Цього ж року ми відзначаємо сторіччя початку Української революції 1917-1921 років, яка й привела до першого проголошення незалежності. В обох контекстах 22 січня є одним із ключових серед державних свят.

Для довідки. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року. Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99. Деякий час, з 30 грудня 2011 року, указом на той час Президента України Віктора Януковича День соборності на офіційному рівні було скасовано і натомість встановлено «День Соборності та Свободи України». Однак 13 листопада 2014 року указом Президента України Петра Порошенка свято було відновлено.