Практика міжнародного науково-педагогічного стажування на кафедрі економіки та фінансів

Учасниками міжнародного науково-педагогічного стажування у Вищій школі професійної освіти в Нисі (Республіка Польща) стали завідувач кафедри економіки та фінансів д.е.н., професор Панухник О.В. та викладачі кафедри: к.е.н., доцент Маркович І.Б.; к.е.н., ст. викладач Бажанова Н.В.; к.е.н., асистент Малинич Г.М. (за сумісництвом).

Науково-педагогічне стажування здійснюватиметься на основі узгодженої та затвердженої обома навчальними закладами програми, триватиме 3 місяці та включатиме три етапи проходження, зокрема: ознайомчий візит; індивідуальну роботу учасників програми в режимі on-line; очну участь із виконанням різноаспектних видів робіт і залученням до організації та проведення міжнародної науково-практичної конференції з включенням наукової розробки до опублікування у міжнародному виданні.

Реалізуючи перший етап, 11 - 16 січня 2017 року учасники стажування здійснили ознайомчий візит до польського ВНЗ, де відбулося знайомство з діяльністю та колективом навчального закладу, обмін думками та ідеями щодо формування сучасного освітнього простору в Україні, який би відповідав світовим та європейським орієнтирам.

Відвідування занять провідних фахівців сприяло практичному обміну освітніми методиками та технологіями при викладанні економічних дисциплін, вивченню європейського досвіду з удосконалення освітнього процесу.

Викладачі ознайомилися з діяльністю Інституту фінансів, що входить до складу Вищої школи професійної освіти в Нисі, відвідали окремі його структурні підрозділи, отримали доступ до фондів бібліотеки та дізнались про специфіку зберігання матеріалів в архіві.

Зустріч у відділі міжнародних зв’язків польського навчального закладу дозволила обговорити можливості долучення студентів та викладачів ТНТУ ім. Івана Пулюя до проявів академічної мобільності (ERASMUS+). Отримано домовленість щодо участі окрім учасників програми стажування ще 3-х студентів кафедри економіки та фінансів у роботі міжнародної конференції, яка відбудеться у Нисі наприкінці квітня 2017 року. Розглянуто питання перспективи навчання студентів спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» за програмою двох дипломів.

Високий організаційний рівень, налаштованість на контактність в обміні досвідом, поширенні власних ідей та думок створили позитивну атмосферу стажування та дозволили здійснити обмін досвідом усім бажаючим.