Студентів навчали писанкарству

12 квітня 2017 року, напередодні одного з найбільших християнських свят — Великодня, в університеті провели майстер-клас з писанкарства.

Писанка здавна вважається символом України, в якій український народ зміг поєднати і творче мислення, і навколишній світ в усіх його формах та кольорах. Писанка є досить складним мистецтвом і оволодіти ним швидко вдається далеко не кожному, але серед розмаїття видів українського декоративно-ужиткового мистецтва писанкарство охоплює все більше і більше бажаючих опанувати ним. Тому аби відчути настрій свята і навчитися цього мистецтва був організований майстер-клас з писанкарства.

Атмосферу стародавніх українських традицій відтворила керівник відділу у справах молоді та зв'язків з громадськістю Децик Оксана Ярославівна. Охочими, які виявили бажання навчитись розписувати писанки, стали студенти групи ПФ-11. Хтось уперше в такий спосіб розписував великодні символи, а хтось удосконалював свої вміння. Під час заходу студенти дізналися про зміст закодованих символів, пізнали регіональні особливості писанкового розпису та навчилися писанкувати, використовуючи традиційну орнаментику.

«Писанкарство — це особливий вид мистецтва, писанки — не лише красивий атрибут свята, це магічні символи наших пращурів. Виготовляючи своїми руками писанку, ми відчуваємо невидимий зв'язок з минулими поколіннями, проектуємо майбутнє, налаштовуємося на відповідний настрій, адже тільки очищена від усього негативного свідомість людини здатна відчувати і творити. Зберігаючи тісний зв'язок з традиціями народної творчості минулого, писанкарі одночасно вносять і нові власні елементи писанкарства, в яких відчувається дух часу», — розповіла пані Оксана Децик. «Про писанкарство можна дуже багато писати та говорити, але краще один раз спробувати створити це диво», — додала майстриня.

По завершенню майстер-класу кожен тримав у своїх руках власне творіння — писанку-оберіг. Усі присутні переконалися, що писати писанку — це своєрідна медитація, що вимагає не тільки володіння старовинною технікою, але й духовного піднесення.