Вшанування борців за волю України у День Героїв

23 травня 2017 року у читальній залі науково-технічної бібліотеки університету відбувся конкурс патріотичної поезії та пісні «Герої не вмирають», присвячений Дню Героїв.

Вступом до цього високопатріотичного заходу була пісня у виконанні Тараса Прохаська «Ми сміло в бій підем» з відеотрансляцією героїчних сторінок нашої історії.

Ми сміло в бій підем за Україну
І голови складем за Землю Рідну.
Ми сміло в бій підем за Русь Святую
І як один проллєм кров молодую.

Слова приспіву особливо запали у душі молодих слухачів.

Ведучий Микола Пастух урочисто зачитав Декалог «десять заповідей українського націоналіста», першою з яких є знамениті слова: «Здобудеш Українську Державу або загинеш у боротьбі за неї».

Ведуча Софія Бондарук розповіла історію проголошення, обрання саме цієї дати – 23 травня і традицію відзначення Дня Героїв.

День Героїв – це день пам’яті усіх українців, що присвятили своє життя нашій з вами свободі, тим, хто боровся і захищав Україну. Покликання цього дня – відродити в українців героїчний дух минулих поколінь, які дали нашій історії яскраві приклади героїзму лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН, а вже в наш час – Героїв Небесної Сотні, війни на Сході України з московським окупантом.

Усіх тих, хто загинув за волю України, учасники конкурсу вшанували Хвилиною мовчання, запалили Свічки Пам’яті. Рефреном до цього епізоду були слова ведучих:

Тим, хто в боротьбі за волю і кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня, спить у незнаних і безіменних могилах – присвячується!

Цвіту нашого народу, його славним синам і донькам, які у розквіті сил віддали свою молодість, і, найдорожче, життя – присвячується!

Патріотичні поезії прочитали такі студенти: Софія Медюх, Юлія Саржевська, Дмитро Якимець, Сніжана Хрущова, Еміне Мамедова, Віктор Галасько. Знамениту поезію Володимира Сосюри «Любіть Україну» у вигляді монтажу прочитали: Олександр Василько, Руслан Дубовий, Андрій Василишин, Максим Хоминчук, Дмитро Трофімчук, Ольга Росоловська, Мирон Біленький, Іванна Денисюк, Петро Захарчук.

Равлів І.П. продекламував вірш Василя Симоненка «Львів» і розказав обставини, за яких він ще у свої студентські роки вивчив напам’ять цей вірш, коли він був заборонений.

Патріотичні пісні виконували: дует Роман та Тарас Ларіоники, пісня «Біля тополі»; Дмитро Павлюк, пісня «Не спи, моя рідна земля»; Даніель Бітон, пісня «Мальви».

На завершення конкурсу його учасники тричі проголосили гасла: «Герої не вмирають! Слава Україні! Героям слава!» і виконали Державний Гімн України «Ще не вмерла України», поклали кошики квітів до Меморіальної Стіни пам’яті Героїв Небесної Сотні у фойє університету та Меморіальної дошки Степанові Стефураку, нашому студентові, який героїчно загинув в АТО.

Усім ведучим, читцям, виконавцям пісень були вручені книжки Анатолія Багнюка «Символи Українства», поетичні збірки поезій Дмитра Павличка «Вірші з Майдану», буклети про життєвий шлях і боротьбу Романа Шухевича.

До організації проведення конкурсу були залучені і надали таку допомогу:

  • відеосупровід: Микола Артем;
  • організаційне забезпечення: Ілона Гудь, Вікторія Бронецька;
  • підтримка заходу: студентська рада на чолі з Ігорем Білоусом;
  • звукове забезпечення: Світлана Кліщ;
  • творча підтримка заходу: Оксана Ярославівна Децик, Леся Тарасівна Назаревич;
  • ідея проведення заходу, його загальне організаційне втілення: Ігор Петрович Равлів.

Учасниками конкурсу були: студенти 2-го курсу групи ХС, ХЕ, ХІ, ХВ, ХТ, ХО та всі, хто проявив національну свідомість і вважав своїм патріотичним обов’язком бути на цьому заході.