Психологи Управління державної служби з надзвичайних ситуацій в Тернопільській області ділились досвідом із студентами спеціальності «Психологія»

22 листопада 2017 року психологи Управління ДСНС України у Тернопільській області Гесюк Наталія Станіславівна та Шепель Ольга Олегівна провели просвітницький захід для студентів спеціальності «Психологія».

Модератором заходу виступила заступник декана з навчальної роботи факультету економіки та менеджменту, доцент кафедри психології у виробничій сфері Періг Ірина Мирославівна.

Психологи розповіли про те, що працюють в зонах надзвичайних ситуацій на різних ділянках: безпосередньо на місці надзвичайних ситуацій, в пунктах тимчасового розміщення для постраждалих та їх родичів, на телефоні гарячої лінії, супроводжують процедуру впізнання тіл загиблих, а також масові заходи (похорон загиблих, зустрічі постраждалих та їх родичів з представниками влади тощо).

Завдання психолога полягає в тому, щоб допомогти людині усвідомити те, що з нею сталося в цій ситуації, дати можливість відреагувати, і допомогти людині знайти власні внутрішні ресурси для того, щоб жити далі.

Слухачі дізнались про особливості роботи кризового психолога: кому і коли надається екстрена психологічна допомога, як допомогти тим, хто опинився у центрі надзвичайної події, втратив майно, або, що найгірше, близьку людину. Учасники заходу познайомились також і з валізою психолога — необхідним інструментарієм безпосередньої роботи з постраждалими.

Студенти-психологи взяли участь у тренінгу з Першої психологічної допомоги та у змодельованій надзвичайній ситуації в якості психологів та постраждалих. Під час тренінгу його учасники отримали базові знання з кризових ситуацій, реакцій, поведінки людини (паніка, ступор, істерика, апатія), можливих наслідків та ускладнень, ознайомилися з принципами і алгоритмами дій при наданні першої психологічної допомоги, засвоїли деякі методики стабілізуючих технік. Також вони відпрацювали практичні комунікативні навички для надання першої психологічної допомоги різним групам постраждалого населення, навички взаємодії в команді, необхідні для надання якісної психологічної допомоги.

Старший психолог Управління ДСНС в області Наталія Гесюк зазначила: «Надання екстреної психологічної допомоги безпосередньо після надзвичайної ситуації та в зоні надзвичайної ситуації здатне запобігти або значною мірою мінімізувати несприятливі наслідки, що виникають в ході отриманої психологічної травми».

Тренінг був пізнавальним, учасники охарактеризували його, як цікавий і корисний захід в професійній підготовці психолога.