В університеті відбулася зустріч із творчою групою фільму про «Розстріляне відродження»

Документальну стрічку «Будинок «Слово» про життя української інтелігенції минулого сторіччя представили на днях в університеті режисер Тарас Томенко, продюсер Олег Щербина та асоційований продюсер, народний депутат України Юрій Павленко.

Автори фільму розповіли студентам й викладачам, що у стрічці намагались показати, як відбувалося знищення потужного мистецького руху у 20-30-х роках у Харкові. В 66-ти квартирах будинку з назвою «Слово» жили найвідоміші митці української культури — письменники, поети, художники, режисери. Такі як: Микола Хвильовий, Майк Йогансен, Павло Тичина, Наталя Ужвій, Володимир Сосюра, Остап Вишня, Олесь Курбас, Михайло Яловий, Іван Багряний, Михайло Семенко, Раїса Троян та інші. Спеціально зібрану в одному місці інтелігенцію протягом кількох наступних років репресовано, розстріляно чи перероблено у співців партії.

Під час роботи над фільмом автори використовували лише документальні матеріали, фотографії та кінозйомку, яку витягли з архівів СБУ, інститутів та університетів, недоступну раніше для широкого загалу.

Творча група «Будинку «Слово» запросила технарів до перегляду кінострічки на великих екранах у Тернополі — у кінотеатрі «Палац кіно» та кінотеатрі «Сінема Сіті».