Школярі та студенти Тернополя побували на Міжнародному дні комп'ютерної безпеки Hack-Evening-2017

Щорічно у світі відзначають Міжнародний День захисту інформації (Computer Security Day). У 1988 році проголошуючи цей День, американська Асоціація комп'ютерного обладнання хотіла нагадати всім про необхідність захисту комп'ютерної інформації та звернути увагу виробників і користувачів устаткування і програмних засобів на проблему безпеки.

30 листопада 2017 року в університеті провели вечір кібербезпеки Hack-Evening, організований кафедрою кібербезпеки. На просвітницькому заході побували учні 10-11 класів, студенти коледжів, першокурсники ІТ-спеціальностей, учні МАНУ.

Привітали учасників зустрічі проректор з наукової роботи доктор технічних наук, професор Рогатинський Роман Михайлович та декан факультету комп'ютерно-інформаційних систем і програмної інженерії кандидат технічних наук, доцент Баран Ігор Олегович.

Цікаві доповіді й експерименти підготували для присутніх науковці університету.

Так, доцент кафедри економічної кібернетики Кареліна Олена Володимирівна розповіла про паралельний та прихований світ мережі Інтернет, зокрема про Darknet. Даркнет – це мережа, що побудована на базі наявної мережі, доступ до якої потребує використання спеціального програмного забезпечення, налаштування та авторизації. Особливістю мережі Даркнет є те, що вона гарантує приватність та анонімність користувачів, а також не відслідковує історію запитів. Присутні також познайомились з системою Onion Router, яка гарантує анонімність не лише користувачів, але й сервісів.

У захоплюючу подорож історичними методами криптографії запросила гостей заходу завідувач кафедри кібербезпеки Загородна Наталія Володимирівна. Студенти та школярі мали можливість проаналізувати методи шифрування інформації, використані у фільмі «Код да Вінчі», спробувати себе в ролі криптографів. На завершення доповіді було запропоновано вибрати випадковий текст, зашифрувати його освоєним методом афінної підстановки, та передати шифрограму студенту гр. СБ-41 Олегу Зимницькому для її криптоаналізу. Студент продемонстрував роботу власного програмного забезпечення, яке дозволило відновити текст без знання секретних ключів.

Представник кафедри психології у виробничій сфері Моначин Інна Леонідівна в рамках доповіді «Мистецтво розпізнати манітулятора» розповіла присутнім про джерела маніпулювання поведінкою людини, типи маніпуляторів та запропонувала відвідувачам визначити свій тип особистості за методикою Майєрс-Бріггс.

Справжньою родзинкою заходу стала доповідь завідувача кафедри фізики Скоренького Юрія Любомировича на тему «Посміхніться! Вас знімає прихована камера!». Фахівець з фізики та систем технічного захисту інформації розповів присутнім, як знання оптичних явищ та спеціальний недорогий пристрій можуть допомогти виявити приховану камеру. Як виявилось, за дійством спостерігала прихована в оці ведмедика Михасика камера. Тому Юрій Скоренький порадив, на випадок, якщо за нами спостерігають, принаймні посміхатись.