Рейтинг ЮНЕСКО

Третій рік поспіль кафедра ЮНЕСКО «Вища технічна освіта, прикладний системний аналіз та інформатика» проводить роботу з оцінювання рейтингів ВНЗ України в рамках проекту «Визначення рейтингів кращих 200 вищих навчальних закладів України» на основі підписаного меморандуму з Європейським центром з вищої освіти ЮНЕСКО-СЕПЕС. Як наголосила Міжнародна група експертів, застосована методика відповідає Берлінським принципам, інструментарій ранжування узгоджується з міжнародними академічними рейтингами, використані критерії є статистично значимими та стандартизованими.

У методиці, запропонованій кафедрою ЮНЕСКО, діяльність ВНЗ визначається за допомогою інтегрованого індексу рейтингової оцінки — Із. Цей індекс складається з трьох комплексних критеріїв: Із = Інп + Ін + Імв, де Інп — індекс якості науково-педагогічного потенціалу, значення якого змінюються в діапазоні [0—50%]; Ін — індекс якості навчання, який змінюється в діапазоні [0—30%]; Імв — індекс міжнародного визнання, який змінюється в діапазоні [0—20%]. Усього для формування зазначених індексів використовувалися 16 індикаторів прямого вимірювання («Дзеркало тижня», №11, 2007р.).

Цього року вдосконалення методики відбувалося шляхом застосування додаткового експертного оцінювання якості науково-педагогічного потенціалу, якості навчання та стану інформаційних сайтів університетів. До групи експертів було залучено представників академічного співтовариства, фахівців високого рівня в галузі науки та освіти, міжнародних експертів. Важливим складником експертного оцінювання була наявність у ВНЗ сайта, повнота наданої на ньому інформації, складність навігації, а також такі кількісні показники, як відвідуваність сайта користувачами з України та інших країн.

У цьогорічному рейтингу в першу п’ятірку лідерів увійшли Київський національний університет імені Т.Шевченка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Харківський національний університет імені В.Каразіна, Національний медичний університет імені О.Богомольця, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут». Серед Тернопільських вищих навчальних закладів лідирує Тернопільський державний технічний університет імені І. Пулюя (23 місце). Тернопільський національний економічний університет знаходиться на 34 позиції, а Тернопільський національний педагогічний університет імені В. Гнатюка - на 107-ій.

Дет. інформація: Дзеркало тижня. - № 19 (747) 30 травня - 5 червня 2009. http://www.dt.ua/img/st_img/2009/747/12_vo_send_ukr.gif