В університеті дискутували про Доктрину збалансованого розвитку «Україна 2030»

11 квітня 2018 року в університеті відбувся круглий стіл «Від України 2030 до регіональних стратегій». Його учасники обговорили питання забезпечення та створення необхідних умов розвитку Тернопільської області у контексті бачення України-2030 та механізмів, запропонованих Доктриною збалансованого розвитку «Україна 2030».

Участь у роботі круглого столу взяли представники Тернопільської обласної ради та Тернопільської міської ради, ректор та науковці університету.

Основні завдання Доктрини презентувала керівник Аналітичної платформи стратегічних комунікацій, співавтор Доктрини збалансованого розвитку «Україна 2030», докторант лабораторії політичних та соціальних трансформацій Паризького університету Дені Дідро (Франція) Оксана Мельничук. Вона зауважила, що написана стратегія вимагає вдосконалення, саме тому автори презентують її в регіонах, де поспілкувавшись із науковцями, політичними та громадськими діячами зможуть внести ті корективи, які зроблять її довершеною стратегію для розвитку України.

Доктрина базується на методиці "Форсайт", тому відповідно до обраного сценарію в України є тривідсоткова ймовірність досягти до 2030 року збалансованого розвитку.

У стратегічному документі йдеться про принципи і заходи для прискореного економічного зростання України. Для досягнення високих темпів економічного розвитку країни потрібна інноваційна модернізація національної економіки, заснована на людиноцентричній моделі розвитку. Необхідними кроками для цього є детінізація економіки, дерегуляція бізнесу, боротьба з корупцією, лібералізація податкової політики, а найперше впровадження інноваційних технологій, ІТ й креативної економіки, зменшення енергоємності та інше.

Про можливість як Україні до 2030 року потрапити у ТОП-30 розвинених держав світу розповіли під час жвавої дискусії з учасниками круглого столу й інші співавтори Доктрини, а саме декан факультету економічних наук Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олександра Гуменна та професор кафедри маркетингу та управління бізнесом Національного університету «Києво-Могилянська академія» Ніна Чала.

Нагадаємо, що автором ідеї та концептуального рішення Доктрини є народний депутат України Сергій Тарута. Авторами-розробниками Доктрини виступають 5 провідних київських вишів, зокрема КНУ ім. Тараса Шевченка, КПІ ім. Ігоря Сікорського, КНЕУ ім. Вадима Гетьмана, Києво-Могилянська академія та НУБіП України, а також Українська Бізнес Ініціатива.