Переконливі перемоги програмістів університету

Результати І-го eтапу Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування ACM 2018

21 квітня 2018 року в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя відбувся I етап Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування ACM-ICPC 2018 (Association for Computing Machinery — International Collegiate Programming Contest). Базою для проведення олімпіади було визначено комп’ютерні та наукові лабораторії кафедр факультету комп’ютерно-інформаційних систем та програмної інженерії. Задіяне апаратне забезпечення є одним з найпотужніших в Тернопільському регіоні.

Всеукраїнська студентська олімпіада з програмування — це щорічна система масових очних змагань у творчому застосуванні отриманих знань, умінь і навичок командної роботи з комп’ютерної алгоритмізації та створення ефективних програм серед студентських команд закладів вищої освіти.

Метою олімпіади є створення умов для формування і підготовки університетських команд для участі в командній студентській Першості світу з програмування АСМ-ICPC. Олімпіада є складовою частиною відбіркових змагань Першості світу і проводиться за погодженими правилами. Всі учасники Олімпіади реєструються як учасники Першості світу.

В Олімпіаді взяли участь команди з міста Тернополя та області (загалом 47 команд), зокрема: Тернопільського національного технічного університету ім. І.Пулюя, Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка, Тернопільського національного економічного університету, Галицького коледжу ім. В’ячеслава Чорновола, Технічного коледжу ТНТУ, Гусятинського коледжу ТНТУ, Зборівського коледжу ТНТУ. Також цьогоріч участь у Шкільному Дивізіоні змагань взяли 2 шкільні команди, представники Тернопільської гімназії ім. І. Франка.

Відповідальний секретар олімпіади — асистент кафедри програмної інженерії Мудрик Іван Ярославович.

Уже стало доброю традицією, що програмні інженери, вихованці кафедри програмної інженерії під керівництвом тренера Петрик Оксани Юліанівни вкотре перемагають на 1 етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування серед закладів вищої освіти міста Тернополя та області. Це вказує не лише на високий рівень математичної та ІТ-підготовки, але й сприятливий мікроклімат в колективі науковців і студентів та індивідуальні результативні форми роботи з обдарованою молоддю.

У цьому році 1 місце зайняла команда у складі: Заяць Володимир, гр. СП-51; Бармак Ігор, гр. СП-51; Заярний Микола, гр. СП-11.

Склад команди, яка зайняла 3 місце: Зашко Богдан, гр. СП-31; Приведа Оксана, гр. СП-31; Борівець Богдан, гр. СП-31.

Команди-переможці І етапу нагороджені відповідними сертифікатами, а також зможуть представляти Тернопільську область на ІІ етапі олімпіади (1/4 фіналу Першості світу).

Також у ІІ етап олімпіади вийшли команди з Гусятинського коледжу, Зборівського коледжу та Технічного коледжу університету.

Cлід зауважити, що такі результати досягнуто завдяки залученню студентів до наукової роботи і проектів в рамках наукової спеціалізації та міжнародної науково-освітньої кооперації IT-кафедр університету, зокрема кафедр програмної інженерії, комп’ютерних наук та комп’ютерної інженерії. На перше місце тут виходить індивідуальний підхід до роботи з обдарованою молоддю, поглиблене вивчення двох основних європейських мов, відбір і постійна підготовка студентів до участі у Всеукраїнських та міжнародних олімпіадах, конкурсах, літніх і зимових школах, стажуваннях та академічній мобільності у провідних європейських університетах є визначальними чинниками, що в комплексі з основною освітньою підготовкою визначають високий рівень якості підготовки майбутнього програмного інженера та IT-фахівця. Студенти активно беруть участь в реально діючих спільних науково-освітніх програмах з провідними французькими, німецькими та польськими вищими навчальними закладами: Університет П’єра і Марії Кюрі Сорбона Париж 6, Університет Блеза Паскаля, Університет м. Шмалькальден, Люблінська політехніка та ін.

Беручи активну участь у таких заходах, студенти набувають величезного практичного досвіду розв’язувати складні задачі, нестандартно мислити, коректно формулювати свої думки, досвіду командної роботи і головне — іти вперед і разом перемагати.

Вітаємо переможців та всіх учасників I етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування!

Командне розв’язування завдань
Нагородження призерів олімпіади (команда TNTU_TNT, 3-місце)
Переможці олімпіади – команда TNTU_YeahBoi
Організатори та переможці олімпіади