Співпраця в контексті навчання та підвищення кваліфікації

«Центр підприємницьких компетентностей та бізнес-освіти» (The Centre of Competence on Entrepreneurship and Business Education) — спільний проект Тернопільської бізнес-школи та Естонської бізнес-школи, який реалізований за підтримки Міністерства закордонних справ Естонії, дозволяє сформувати теоретичне підґрунтя та напрацювати практичні інструменти для вдосконалення системи навчання молодих спеціалістів.

В рамках проекту відбувається підготовка викладачів-учасників проекту як тренерів з розвитку підприємницької компетентності з умінням поширювати набуті знання та досвід серед студентів, сприяти формуванню в них відповідних навиків. Активними учасниками цієї програми стали викладачі нашого університету, котрі спільно із колегами з тернопільських вишів розвивають співпрацю в контексті одного із завдань проекту — впровадження актуальних методів та форм викладання підприємництва та бізнесу в університетах України для сприяння розвитку підприємницьких компетентностей студентів.

На попередніх етапах реалізації проекту протягом лютого-березня викладачі університету доценти кафедри економіки та фінансів Світлана Хрупович, Ірина Крамар, Ірина Маркович та доцент кафедри комп’ютерних наук Ірина Струтинська пройшли навчання основ підприємництва під час тренінгу «Introduction to Business», а також ознайомилися з особливостями методу менторингу на тренінгу «Business Mentoring». Здобуті теоретичні знання викладачі-учасники проекту апробували у квітні під час проведення «Introduction to Business» для молоді, де вони виступили як лідери команд та працювали у ролі менторів. Проводив навчання викладачів та студентів досвідчений тренер Естонської бізнес-школи Март Кікас.

Наприкінця червня викладачі тернопільських університетів з робочим візитом відвідали Естонську бізнес-школу (м. Таллінн, Естонія). У рамках візиту було проведено зустрічі із ректором Естонської бізнес-школи Арно Алманном та професором Олафом Аарна, а також підсумковий семінар, проведений Мартом Кікасом, щодо концептуальних та методичних аспектів проведення «Introduction to Business» для студентів. Учасники проекту мли змогу побачити розвиток практики ведення бізнесу в креативних галузях економіки, відвідавши креативний простір Telliskivi Creative City, та прослухати лекцію про перспективу розвитку креативної індустрії, проведену Рагнаром Сіілом.

Основна програма робочого візиту була доповнена також культурно-мистецькими подіями у трьох Прибалтійських столицях — Вільнюсі, Ризі і Таллінні.

Отримані знання викладачі-учасники матимуть змогу застосувати вже з вересня цього року, самостійно організовуючи та модеруючи навчальні події з основ підприємництва для студентів різних спеціальностей у своїх університетах, таким чином забезпечуючи досягнення кінцевих цілей проекту.